x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social De la orfani, la orfani: burse pentru supradotații din casele de copii

De la orfani, la orfani: burse pentru supradotații din casele de copii

de Diana Scarlat    |    21 Iun 2016   •   15:26
De la orfani, la orfani: burse pentru supradotații din casele de copii

Tinerii care au trăit la casele de copii, dar au reușit să-și găsească un drum în viață, să-și construiască o carieră profesională excepțională, au început o campanie națională pentru a-i ajuta și pe ceilalți copii instituționalizați să meargă spre reușită. Ei luptă atât cu nepăsarea oamenilor, cât și cu lipsa de implicare sau chiar cu împotrivirea autorităților care ar trebui să asigure protecția copiilor, nu distrugerea vieților acestora.

Asociația „Desenăm viitorul tău”, înființată și coordonată de un tânăr care a crescut în sistemul instituționalizat pentru Protecția Copilului, a lansat, în parteneriat cu școala de Excelență Kristopher – inițiativă a altui copil din sistemul instituționalizat –, un program de tabere pentru copiii supradotați cu familii, astfel încât să poată finanța, din banii strânși, proiecte pentru copiii talentați din centrele de plasament. „Vor beneficia 20 de copii talentați, cu aptitudini artistice, care vor urca pe scena Teatrului Național din București în luna decembrie, pentru un spectacol care le va promova talentul. Încercăm să încurajăm și participarea copiilor cu familii la aceste programe educaționale, astfel încât să spargem barierele care-i discriminează pe copiii instituționalizați”, explică Lajos Kistopher, unul dintre inițiatorii programului. Tabăra se va organiza în perioada 17-22 iulie, la Sărata Monteoru, în județul Buzău. Până acum s-au înscris 15 copii și șapte părinți, dar capacitatea totală este de 40 de persoane.

Nepăsare și umilințe

Copiii instituționalizați sunt supuși discriminărilor și maginalizării chiar și la școală, unde unii profesori nu înțeleg traumele acestora. O tânără din Târgu Mureș a reușit să ia Bacalaureatul acum șase ani, cu notă foarte mare, a intrat la facultate, la Limbi Străine, dar a trebuit să renunțe, nefiind sprijinită în niciun fel. Cei care doresc să facă ceva cu adevărat pentru copiii instituționalizați trebuie să câștige mai întâi lupta cu autoritățile care li se opun sistematic. Vișinel Bălan are interdicție în majoritatea centrelor de plasament, pentru că a îndrăznit să dea în judecată Protecția Copilului, din cauza abuzurilor pe care le-a descoperit. Cei mai mulți directori de DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului) nu le permit asociațiilor bine intenționate să intre în centre pentru a oferi ajutor. Vișinel Bălan a crescut în centrele de plasament și a înființat asociația „Desenăm viitorul tău”, fiind și inspector în cadrul Ministerului Tineretului și Sporturilor.

Încercare de sensibilizare

În acest moment, nu există niciun fond asigurat de autorități pentru susținerea copiilor instituționalizați care pot face performanță. „Eu am identificat un copil de 12 ani care nu-și cunoaște părinții sau frații, este pasionat de balet și își dorește foarte mult să poată face în continuare performanță în acest domeniu. Noi încercăm să obținem burse pentru fiecare copil care își dorește și poate să facă performanță. Educația nu este finanțată deloc și nu există specialiști sau programe educaționale care să încurajeze dezvoltarea talentului copiilor instituționalizați”, mai spune Lajos Kristopher - și el un copil supradotat, crescut de mic în centrele de plasament, descoperit de cei mai recunoscuți experți în educația de excelență, antrenat și pregătit să mentoreze copii cu inteligență peste medie. Acum are 31 de ani, locuiește într-o cameră, la un cămin studențesc, dar se zbate să facă ceva și pentru copiii care trăiesc în aceleași condiții pe care a trebuit să le îndure el. Copiii supradotați și părinții lor ar putea fi de mare ajutor tinerilor supradotați și talentați din sistemul de Protecția Copilului, dacă ar participa la acest program de tabere.

Protecția Copilului încurajează educația de scută durată

Autoritățile nu-i sprijină pe copiii instituționalizați care vor să facă studii universitare, urmărind să scape cât mai repede de tinerii care depășesc vârsta de 18 ani. Un alt caz, despre care Jurnalul Național a mai scris, este la Craiova, unde un tânăr de 26 de ani, student la Mecatronică, a fost la un pas de a pierde studiile în anul al patulea de facultate, după ce a fost nevoit să se lupte în instanță cu DGASPC Dolj și să se apere singur, fără avocat. El a fost foarte bun prieten cu cei doi adolescenți care s-au sinucis anul tecut, din cauza deciziilor luate de către cei care ar trebui să-i protejeze.

Asociația „Desenăm viitorul tău”, înființată de Vișinel Bălan, este a orfanilor, pentru orfani. Din asociație fac parte 31 de tineri, dintre care șase provin din sistemul de Protecția Copilului. În colaborare cu Școala de Excelență Kristopher, asociația organizează tabere pentru copii supradotați, astfel încât, din fondurile strânse, să poată finanța programe pentru sprijinirea copiilor și tinerilor supradotați și talentați din centrele de plasament.

Profesori de performanță, cu pregătire în psihologie, sport, biologie, comunicare și educația excelenței s-au alăturat proiectului Vacanța Educativă Kristopher – un program educațional de excepție dedicat copiilor și părinților. Timp de o săptămână, vor intra în contact cu mentori și vor avea ocazia să-și descopere limitele intelectuale, emoționale, să pună întrebări, să-și cultive sensibilitatea, curiozitatea și respectul față de sine.

×