În ultimii ani, vapoarele de mici dimensiuni și șalupele care s-au aventurat pe canalele înguste din Delta Dunării, sau chiar pe unele cunoscute ca fiind bune pentru circulație, au rămas împotmolite în ierburi, din cauza lipsei decolmatărilor din ultimii șase ani. Cei mai afectați au fost oamenii Deltei, care nu au mai putut circula și nu și-au mai putut plimba turiștii prin unele zone foarte populare altădată. Mai grav este faptul că locuitorii din zonele lăsate astfel în izolare erau fără apărare, în caz de incendiu sau de alte urgențe, pentru că nici echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) nu mai puteau pătrunde.
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a scos abia acum la licitație primele lucrări de decolmatare, după ce s-a schimbat guvernatorul Deltei. Săptămâna aceasta s-a semnat primul contract de execuție pentru decolmatarea canalelor Letea și Sidor, de pe raza comunei C.A. Rosetti, lucrări care vor fi făcute în următoarele două luni și jumătate.
„Lucrările de decolmatare sunt absolut necesare, ca urmare a blocării aproape totale a accesului populației la locul de domiciliu. Blocarea canalelor face imposibilă și intervenția ISU, precum și aprovizionarea. Fiind o zonă turistică, decolmatarea este absolut necesară și pentru continuarea activității turistice, una dintre puținele surse de venit pentru populația locală”, a explicat, pentru Jurnalul, Cătălin Țibuleac, guvernatorul Deltei.
În această perioadă a anului, nivelul apei Dunării este și foarte scăzut, afectând și mai mult circulația în zona Deltei. ARBDD va emite ordinul de începere a lucrărilor de decolmatare pe 19 august 2019, iar pe durata lucrărilor va fi închis accesul pe canalele Letea și Sidor.
După realizarea celor două lucrări pe canalele Letea și Sidor, se vor scoate la licitație și altele, pentru zonele aflate deja în pragul blocajului. Există în faza de precontractare alte trei proiecte de decolmatare, care se vor scoate la licitație în perioada imediat următoare.