Acesta consideră că decizia autorităților de a relua cursurile în format fizic la trei zile după petrecerile de Anul Nou, „în cel mai prost moment posibil din punct de vedere epidemiologic”, este „irațională” și „dezolantă”. „Nici dacă plănuiau un experiment de infectare în masă (...) nu puteau alege un moment mai bun”, a comentat specialistul decizia autorităților. O altă măsură importantă din arsenalul pregătit de alte țări împotriva Omicron a fost reducerea perioadei dintre doza 2 și doza 3 de vaccin, însă România a ignorat-o și pe aceasta, deși „ar fi putut salva de la infectare peste 3.000.000 dintre românii vaccinați”, este de părere un alt specialist.
Octavian Jurma vorbește despre o serie de decizii greșite ale autorităților române legat de gestionarea valului 5 al pandemiei de coronavirus, iar deschiderea școlilor în format fizic începând de pe 3 ianuarie este catalogată de acesta drept „cea mai irațională măsură posibilă dintre toate”, pentru că elevii se întorc în clase exact la trei zile după petrecerile de Revelion, „timpul mediu de incubație pentru cazurile de Omicron”.
„Este o decizie dezolantă... Astfel, după ce petrecerile și minivacanța de Revelion au răspândit Omicron în toate orașele din România, școlile vor asigura răspândirea Omicron în toate familiile care au copii la școală în România, iar părinții și bunicii acestor copii le vor răspândi la birou sau în biserici și celor care nu [mai] au copii în școli... Nici dacă plănuiau un experiment de infectare în masă și demolarea controlată a sistemului medical, nu puteau alege mai bine suprapunerea unor seturi de evenimente de tip super-spreader atât de corect pentru a asigura o explozie de cazuri”, a scris Jurma pe Facebook, adăugând că pentru această decizie „nu mai trebuie să căutăm motive epidemiologice ci motive psihiatrice, în zona de psihopatie”.
Tulpina devine dominantă până la finalul săptămânii
Cercetătorul spune că valul 5 generat de varianta Omicron a debutat deja, la trei zile după petrecerile de Crăciun, deci cu aproape 2 săptămâni mai devreme față de prognoza INSP, și va fi puternic accelerat în perioada următoare tocmai de cuplarea măsurilor de relaxare de Revelion cu deschiderea școlilor în format fizic „în cel mai prost moment posibil din punct de vedere epidemiologic” și abandonarea certificatului verde.
„Nu exista nici măcar un singur motiv pentru a nu deschide școlile în format online pentru 2 săptămâni, timp în care să fie permisă vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani de către părinții care doresc să îi trimită la școala protejați de vaccin”, mai spune specialistul, adăugând că autoritățile din România se dovedesc foarte curajoase doar atunci când își asumă riscuri pentru sănătatea copiilor, nu și când trebuie să adopte măsuri pentru a le proteja sănătatea.
„Dacă nu le închidem noi, le închide valul pandemic”
Cu toate că mai multe rapoarte ale medicilor, care avertizau că numărul de cazuri pediatrice și în rândul tinerilor până în 29 de ani este mult mai mare în cazul Omicron decât în cazul Delta, au fost deja confirmate în țările în care valul Omicron a debutat de mai mult de 2 săptămâni (Africa de Sud, Danemarca, UK, Germania, Franța, USA, etc), noi „nu avem nici măcar anunțată intenția de a se proteja mai bine copiii în valul 5-Omicron, dimpotrivă avem doar măsuri de propaganda fantezistă că ne explică în diverse forme de ce e mai bine pentru viitorul lor să se infecteze decât să facă școală online pentru 1 lună”, consideră Jurma.
Cercetătorul mai spune, de asemenea, că trebuie să ne pregătim pentru cursuri online, pentru că școlile se vor închide oricum: „Am văzut și în valul 4-Delta că școlile se vor închide oricum. Dacă nu le închidem noi ca să protejăm sănătatea copiilor și profesorilor, le va închide valul pandemic tocmai pentru că va îmbolnăvi rapid toate școlile din mediul urban. Un avertisment important vine și din Marea Britanie și SUA, unde autoritățile sanitare au atras atenția autorităților din educație și părinților că numărul de îmbolnăviri în rândul personalului didactic poate crește atât de repede încât e posibil să nu existe resurse umane pentru a menține școlile deschise”.
O măsură „uitată” de Ministerul Sănătății
În fața amenințării noii tulpini sud-africane, care are o transmisibilitate mult mai ridicată față de variantele anterioare, mai multe state au luat decizia de a reduce perioada dintre doza 2 de vaccin anti-Covid și booster (doza 3), după ce mai multe studii au arătat că persoanele vaccinate și cu booster au un risc considerabil mai mic de infectare (și mai ales de spitalizare) cu Omicron.
Reducerea perioadei dintre doza 2 și doza 3 de vaccin reprezintă „una dintre cele mai importante măsuri din arsenalul pregătit împotriva Omicron” și „ar fi putut salva de la infectare cu Omicron peste 3.000.000 dintre românii vaccinați, respectiv ar fi putut scăpa de spitalizare peste 1.000.000 dintre ei”, este de părere Florin Hozoc, directorul general al unei firme importatoare de imunoglobulină.
Potrivit acestuia, SUA, Israel și majoritatea țărilor europene (inclusiv Bulgaria) au redus de la 6 la 3 sau 4 luni perioada dintre doza 2 și booster pentru a înjumătăți riscul de infectare a celor vaccinați cu 3 doze, însă, în România, Ministerul Sănătății a „uitat” de această măsură.
„Fiecare persoană vaccinată care nu se infectează cu Omicron poate întrerupe, astfel, lanțul de transmitere și reduce numărul de persoane infectate (inclusiv în rândul nevaccinaților). Pe de alte parte, doza booster reduce de aproape 4 ori numărul vaccinaților care ajung în spital din cauza Omicron”, spune Hozoc, pe Facebook, adăugând că ministrul Alexandru Rafila, care este și Președintele Societății Române de Microbiologie, nu are nici o scuză: „Nu poate spune că nu a știut sau nu a înțeles studiile care i-au determinat pe omologii lui din celelalte țări să ia la timp această măsură simplă”.