x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Deținerea unui termometru cu mercur este infracțiune. Tudor Ciuhodaru explică riscurile pentru sănătate

Deținerea unui termometru cu mercur este infracțiune. Tudor Ciuhodaru explică riscurile pentru sănătate

de Redacția Jurnalul    |    06 Oct 2023   •   16:30
Deținerea unui termometru cu mercur este infracțiune. Tudor Ciuhodaru explică riscurile pentru sănătate
Sursa foto: Hepta

Autoritățile române au interzis din 2014 deținerea termometrelor cu mercur. În caz contrar, persoanele care sunt prinse riscă amenzi și închisoare.

Medicul Tudor Ciuhodaru explică de ce un astfel de obiect este periculos pentru sănătate. 

”Teoretic, intoxicația cu mercur poate fi inhalatorie sau digestivă. Toată lumea s-a ferit de faptul că mercurul poate avea efecte neurologice sau digestive. În general, are efecte asupra sistemului nervos central, rinichi, plămâni, iar la copil, expunerea la mercur duce la dificultăți de dezvoltare neurologică.

Când apar simptomele neurologice sau digestive, adică greață, vărsături, trebuie să apelăm la medic. Riscurile potențiale trebuie luate în calcul”, a precizat acesta pentru DC MEDICAL.

Deținerea unui termometru cu mercur se consideră infracțiune.

”Dacă știm să utilizăm termometrul cu mercur, nu sunt probleme. În principiu, se părăsește încăperea în care s-a spart un vas cu mercur. Trebuie să îl manevrăm cu mănuși de cauciuc sau plastic, cu o bucată de carton. Sunt biluțe foarte mici. Trebuie să fim atenți la covor, că de acolo este dificil de colectat. 

După ce mercurul a fost colectat, se plasează într-un vas cu apă și se predă. E infracțiune deținerea unui termometru cu mercur. Este lege din 2014. Scrie în art. 359 din Codul Penal. Probabil nu funcționează prea bine partea cu predarea lor. Teoretic există anumite farmacii care preiau termometrele cu mercur. 

Argumentele sunt cele care țin de toxicitatea mercurului”, a mai spus medicul. 

×