Banii alocați de Guvern pentru panourile solare ale consumatorilor casnici, prin Programul „Casa Verde”, sunt „mană cerească” pentru 33.000 de români. Montarea panourilor fotovoltaice se va face abia anul viitor. Până atunci, multe dintre firmele care montează panouri solare au creat un adevărat haos, semnând mii de contracte fără acoperire. Unele companii au pierdut acreditarea, iar acum, beneficiarii au ajuns la concluzia că în spatele campaniei autorităţilor este o mare „țeapă”. De fapt, e o gravă eroare a firmelor care au crezut că-și pot face mai multă publicitate, păcălindu-și clienții.
Încă din luna mai, de când Guvernul a anunțat că se pregătește o nouă tranșă de bani pentru finanțarea panourilor solare ale consumatorilor casnici, mai multe companii care se ocupă cu acest lucru au lansat o adevărată campanie, ce părea a fi de informare. Au uitat, însă, să-și anunțe clienții că nu s-a stabilit nici lista instalatorilor autorizați, nici nu se știa exact când vor fi alocate fondurile. Cele mai multe firme s-au grăbit să lanseze invitația către clienți să-și depună dosarele în cel mai scurt timp, spunându-le că regula de admitere a cererilor este „primul venit – primul servit”, ceea ce este fals. Criteriul principal luat în calcul la acordarea subvenției este contribuția personală a fiecărui beneficiar, la fel ca în cazul altor proiecte care presupun co-finanțarea. Astfel, vor avea prioritate acei beneficiari care investesc, la rândul lor, în proiect, pentru a produce energie electrică.
Contribuția proprie aduce prioritate
„Depunerea efectivă a dosarelor începe pe 9 septembrie și va dura până pe 9 decembrie. Primordial se vor lua proiectele în care beneficiarul optează pentru mai mulți kilowați, minimum fiind trei kilowați. Statul oferă 20.000 de lei, iar contribuția proprie crește, în funcție de opțiunea pentru numărul de kilowați”, a explicat, pentru Jurnalul, Luminița Vlaicu, inginer în domeniul energiilor regenerabile, managerul firmei Renerd SRL din Brașov, care desfășoară această activitate din anul 2015.
Banii vor fi alocați de la bugetul statului, pentru 33.000 de utilizatori, persoane fizice. La începutul acestei săptămâni s-a publicat lista cu instalatorii autorizați de Agenția Fondului de Mediu (AFM), respectiv firmele acreditate care vor fi puntea între persoanele fizice și AFM. În luna mai, s-a publicat doar lista cu instalatorii respinși. „Anumite firme s-au grăbit să facă niște contracte de cosultanță cu persoanele interesate, care au scos certificate fiscale, iar acele certificate au expirat în 30 de zile, astfel încât acum oamenii sunt obligați să refacă toate demersurile. Practic, acum se deschide oficial programul, în urma publicării listei instalatorillor acreditați”, explică specialista.
Instalatorii fac toată munca pe cheltuiala proprie
Beneficiarii trebuie să mai știe că firmele care primesc aceste contracte trebuie să facă toate demersurile, fără a cere bani în plus de la clienți. Instalatorul autorizat va suporta toate cheltuielile din fondurile proprii, urmând să primească rambursările imediat după ce aduce dovada instalării. Guvernul se asigură, astfel, că firmele vor dori să termine proiectul cât mai repede și fără probleme, pentru a-și putea încasa banii. „Totul intră în această subvenție, firmele sunt obligate să se ocupe de absolut tot, spre deosebire de programul din 2016, când beneficiarii au stat la cozi imense și unii nu au reușit să depună dosarele. De data aceasta, inclusiv încărcarea documentelor în program o va face tot firma, care nu poate percepe sume suplimentare de la clienți, pentru montaj, transport sau alte cheltuieli”, explică Luminița Vlaicu. Timp de trei luni se depun dosarele și se încarcă pe platforma online a Ministerului Mediului – respectiv AFM -, apoi urmează o perioadă de evaluare, iar instalarea efectivă va începe în 2020.
La un exercițiu de trei kilowați, fiecare beneficiar ar trebui să aducă în jur de 2.000 de lei. Pe măsură ce crește puterea instalată, crește și contribuția proprie a beneficiarului.
Luminița Vlaicu, inginer