Campusurile studențești sunt ținta traficanților, iar autoritățile și asociațiile studenților nu pot opri infiltrarea celor care îi transformă pe tineri în victime. Descinderile DIICOT de ieri au adus în fața instanțelor de judecată 40 de studenți suspectați de trafic de amfetamine, din mai multe campusuri. Liderii studenților au avut mai multe încerări de a-i încuraja pe colegii lor să depună plângeri la Poliție, dar foarte puține victime ale traficanților sau martori au curaj să ia legătura cu autoritățile.
Mascații au descins în campusurile studențești de la Timișoara, ieri, la prima oră a dimineții. S-a reușit capturarea unui număr mare de traficanți din campusul de la Medicină și de la Drept. Operațiunea DIICOT la nivel naţional, denumită „Ziua Z”, a urmărit și anihilarea uneia dintre cele mai mari rețele de trafic de droguri de risc și mare risc ce aproviziona studenții, având ramificații la nivel național. Polițiștii de la ”Crimă Organizată” împreună cu cei de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale Timiș și cu jandarmii au descins, în paralel, la 47 de adrese din Timișoara și Reșița. Investigatorii au stabilit că printre dealeri se numărau studenți la Medicină și Drept care-i aprovizionau constant pe colegii lor cu amfetamine și cannabis. Gruparea era condusă de opt studenți din Târgu Jiu.
Pregătiri de un an și două luni
Au fost identificate două grupări aflate în conexiune, ce se aprovizionau reciproc cu droguri, unele fiind cumpărate de pe internet. “Întreaga operațiune a vizat 28 de dosare - pe evalizune fiscală și spălare de bani, trafic de droguri, cyber crime, tentative de omor. Mulți dintre suspecți nu au fost găsiți la domiciliu și sunt căutați. Această acțiune este gândită de peste un an. În luna decembrie s-a hotărât că va fi în prima parte a acestui an, iar de circa două luni lucrăm să sincronizăm operațiunile, pentru a arăta că statul este puternicc și poate răspunde cu aceeași monedă față de rețelele de crimă organizată”, a declarat Daniel Horodniceanu, fostul șef al DIICOT, recent schimbat din funcție. În luna martie a avut loc o altă operațiune la Timișoara, în urma căreia au fost prinși studenți nigerieni dealeri de droguri, ce studiau la Politehnică. Aceștia vindeau pastile Ecstasy și cannabis în cluburi. Operațiunea „Ziua Z” s-a desfășurat, ieri, în 28 de judeţe şi municipiul Bucureşti (Botosani, Suceava, Iasi, Neamt, Vaslui, Galati, Braila, Vrancea, Covasna, Brasov, Buzau, Prahova, Dambovita, Constanta, Ialomita, Calarasi, Ilfov, Teleorman, Dolj, Gorj, Caras, Hunedoara, Timisoara, Bihor, Satu Mare, Salaj, Cluj si Bistrita Nasaud) fiind efectuate 238 de percheziţii domiciliare. Au fost vizați 227 de suspecţi, conform unui comunicat de presă al DIICOT.
Colaborarea cu autoritățile lasă de dorit
Problemele pe care le au studenții în campusuri sunt grave, dar puțini îndrăznesc să apeleze la autorități, dacă află că au colegi certați cu legea. „Noi mereu am spus că trebuie să fie anunțată poliția din campus, dacă se descoperă astfel de probleme. Probleme sunt în toate campusurile. Noi am descoperit la Iași anunțuri pentru angajare la videochat și am solicitat să fie scoase, dar ei trebuie să vină să discute despre ceea ce observă că se întâmplă. În campusuri există camere video, Universitatea de Vest e cea mai bine securizată, apoi Politehncia, iar probleme sunt, într-adevăr, la Medicină și Farmacie. Noi colaborăm cu autoritățile, atât cât putem. La Universitatea de Vest, organizația noastră, împreună cu DGA, a prins un student care avea o adevărată fabrică de copiat”, a explicat, pentru Jurnalul, liderul ANOSR, Marius Deaconu.
Procurorii DIICOT au descins miercuri dimineaţa la mai multe adrese într-un dosar de trafic de droguri în care vizează zeci de studenţi de la Medicină şi Drept. Acţiunea DIICOT este una de mare amploare, având loc simultan în 28 de judeţe.
Noi chiar încercăm să sprijinim acțiunile poliției, dar ne e greu să-i convingem pe studenți să meargă la poliție, să sesizeze ceea ce se întâmplă. Avem campanii de prevenție, se discută, există psihologi în campusuri. Informațiile se distribuie pe site, pe Facebook.
Marius Deaconu, lider ANOSR