x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Donatorii în vacanţă, operaţiile sunt amânate

Donatorii în vacanţă, operaţiile sunt amânate

de Monica Cosac    |    08 Aug 2017   •   08:36
Donatorii în vacanţă, operaţiile sunt amânate

Criza de sânge din spitale, care apare de obicei în timpul vacanţei de vară, s-a acutizat în ultimele zile din cauza caniculei. Medicii spun că în prezent mai pot fi asigurate doar urgenţele şi fac apel la oamenii cu stare de sănătate bună să vină doneze.

 

Este ştiut că vara numărul donatorilor de sânge este în scădere, însă valul de căldură care traversează ţara noastră a accentuat acest fenomen. Din cauza caniculei, angajaţii Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) din Capitală recoltează doar puţin peste 100 de pungi de sânge faţă de circa 250 de unităţi, câte sunt recoltate într-o zi normală, deşi spitalele au nevoie zilnic de 900 de pungi. Medicii spun că mulți dintre donatorii obișnuiți se feresc să doneze, de frică să nu li se facă rău când ies în căldură.

„Săptămâna trecută, am avut zile când s-au recoltat 130 de pungi într-o zi, ceea ce este foarte puţin. Abia asigurăm urgenţele şi nu vreau să aştept să nu mai putem asigura urgenţele pentru că văd că se prelungeşte canicula”, spune Doina Goşa, directorul CTS Bucureşti, precizând că a declanşat un cod de urgență şi toată lumea stă la serviciu „să aducem oameni să doneze”.  

Pentru că stocurile de sânge aproape s-au epuizat, medicii din spitale sunt nevoiţi să amâne unele operaţii programate, în acest moment unităţile medicale asigurând doar urgenţele. Medicii atrag atenţia că este criză de sânge în toată ţara, iar această situaţie poate pune în pericol vieţile unor pacienţi.

Donatorii trebuie să fie sănătoşi, subliniază medicii, să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, greutate peste 50 de kg, puls regulat, 60-100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele şase luni o intervenţie chirurgicală, iar femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală.

×