x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Care sunt simptomele malariei și cum se transmite. Dr. Adrian Marinescu: „Nu este un lucru cu care ar trebui să glumim”

Care sunt simptomele malariei și cum se transmite. Dr. Adrian Marinescu: „Nu este un lucru cu care ar trebui să glumim”

de Vali Deaconescu    |    06 Feb 2024   •   15:15
Care sunt simptomele malariei și cum se transmite. Dr. Adrian Marinescu: „Nu este un lucru cu care ar trebui să glumim”
Sursa foto: sursa: facebook

11 cazuri de malarie au fost confirmate în România în ultimele trei luni, iar cel mai recent caz, care a atras atenția publicului, este al fostei soții a președintelui Consiliului Județean Cluj. Femeia a călătorit în Zanzibar și, după întoarcerea ei, s-a confruntat cu simptomele caracteristice malariei. Cu toate acestea, a crezut inițial că suferă doar de o simplă răceală, ceea ce a dus la o tragedie, cu consecințe fatale.

Medicul Adrian Marinescu, director medical al Spitalului Matei Balș din București, a avertizat asupra gravității malariei într-un interviu acordat la Antena 3 CNN. El a subliniat că nu există un vaccin pentru malarie, ci doar măsuri de profilaxie, mai ales în contextul călătoriilor în zone tropicale sau subtropicale.

„Nu este un lucru cu care ar trebui să glumim”, a declarat medicul Marinescu, insistând asupra importanței consultării unui medic înainte de călătoriile în astfel de zone. Simptomele malariei pot fi confundate cu cele ale unei răceli sau gripe, dar este esențial ca persoanele care s-au întors recent din zone tropicale să solicite asistență medicală de urgență în cazul apariției unor simptome suspecte.

„Merg la un consult, la cel mai apropiat spital de boli infecțioase”, a subliniat medicul Marinescu, subliniind importanța profilaxiei și a măsurilor preventive înainte de plecarea în vacanță.

În lumina recentelor cazuri de malarie înregistrate în țară, autoritățile și specialiștii în sănătate atrag atenția asupra necesității conștientizării și pregătirii adecvate pentru călătoriile în zonele afectate de această boală, în vederea prevenirii complicațiilor și a riscurilor pentru sănătatea publică.

Simptome malarie

Malaria este o boală infecțioasă provocată de parazitul Plasmodium, transmisă de la o persoană la alta prin intermediul înțepăturilor de țânțar Anopheles. Parazitul malariei este transmis prin înțepătura femelei țânțarului anofel, în principal între amurg și zori. Femela țânțarului anofel este de dimensiuni mai mici decât masculul, intrând ușor în încăperi prin plase și crăpături. Parazitul este eliberat în sânge și călătorește spre ficat, unde se fixează și se maturizează. Apoi, începe să se deplaseze prin intermediul fluxului sanguin și infectează globulele roșii. Astfel că, la doar 2-3 zile de la mușcătura de țânțar, persoana purtătoare a parazitului are primele simptome, reprezentate de febră mare și frisoane, potrivit Centrului Medical de
Diagnostic și Tratament "Dr. Victor Babeș".

Pentru cei afectați, primele semne de alarmă se conturează rapid: febră înaltă, frisoane și o stare generală de slăbiciune se instalează în doar câteva zile de la înțepătura fatală. Dar consecințele pot fi mult mai grave decât o noapte febrilă. Malaria netratată poate duce la complicații severe: convulsii, leziuni cerebrale, dificultăți respiratorii și chiar moarte.

Cu un interval de incubație cuprins între 10 și 30 de zile, simptomele malariei se dezvăluie treptat. Sunt însă și situații în care paraziții rămân inactivi în ficat, iar primele semne ale bolii se manifestă după perioade lungi de timp (luni sau ani), când aceştia sunt eliberați în fluxul sanguin.

În primă fază, simptomele se aseamănă cu cele ale gripei:

  • febră;
  • frisoane puternice;
  • transpirație;
  • greață și vărsături;
  • dureri de cap;
  • dureri musculare;
  • oboseală;
  • dureri în piept;
  • probleme de respirație și tuse;
  • diaree.

Pe măsură ce malaria se agravează, pot apărea anemia și icterul, iar în cazul în care boala afectează creierul (malaria cerebrală), se poate ajunge până la comă şi chiar deces (15-20% dintre îmbolnăviri).

×
Subiecte în articol: Dr. Adrian Marinescu malarie simptome