Pe „tărâmul zeilor” îşi rezolvă problemele de sănătate şi, în acelaşi timp, merg la plajă, fac excursii pe diverse insule şi vizitează obiectivele turistice de care Grecia nu duce lipsă.
De multe ori, toate analizele și procedurile pe care trebuie să facă un cuplu care se confruntă cu infertilitatea vin la pachet și cu o doză de stres, spune dr. Andreas Vythoulkas, specialist în infertilitate și director executiv al Asociaţiei pentru Reproducere Umană din România (ARUR), astfel că multe cupluri preferă să îmbine acest lucru cu relaxarea. Și, cu toate restricțiile din ultimii doi ani, românii au continuat să meargă pentru Fertilizare In Vitro (FIV) în Grecia.
„Când sunt într-o vacanță, și pentru femeie este mult mai bine, pentru că nu se gândește la toate problemele pe care le are zi de zi, la serviciu sau la probleme de familie. Și atunci se duc acolo și fac și o vacanță, rezolvă și problema de infertilitate. Pleacă doi, cum zic eu, și se întorc trei sau patru”, glumește medicul, adăugând că alții au preferat confortul de acasă și au ales să facă toate procedurile în clinica de fertilitate deschisă de greci în București. „Clinica Genesis Athens există de câțiva ani și în România. Din punct de vedere medical, procedura este absolut identică, indiferent dacă o fac în Atena sau în București, și atunci pacienții pot alege: dacă vor să o combine cu o vacanță, se duc în Grecia, dacă se simt mai bine acasă, atunci fac toată procedura aici”.
Însă nu doar plaja și relaxarea îi determină pe unii români să aleagă Grecia pentru a deveni părinți, ci și lacunele legislative din țara noastră: nu avem, încă, o lege a reproducerii umane asistate care să reglementeze tot ce ţine de infertilitate. La acest capitol, grecii stau mult mai bine.
„Este vorba despre donarea ovocitelor proaspete care, din păcate, nu există în legislația din România nici astăzi. Adică nu e interzisă în legislație, dar nu este reglementată. Acum sunt două propuneri – una vine de la Ministerul Familiei – prin care vor să găsească o soluție să reglementeze toate aceste lucruri, astfel încât și cei din România să facă proceduri cu ovocite donate. Adică să fie clarificat din punct de vedere legislativ, cel puțin. În Grecia legislația este foarte clară, foarte specifică încă dinainte de 2010 și atunci și noi știm ce avem de făcut și cuplurile se simt «safe» că nu pot avea surprize neplăcute din punct de vedere legislativ”, a explicat dr. Vythoulkas, pentru Jurnalul.
Fenomen inversat
Pe lângă aspectele legislative favorabile, Grecia are parte și de o bună promovare a turismului medical. Dacă în anii ’90 foarte mulți greci plecau în străinătate pentru tratament, medicii și autoritățile de acolo au reușit nu doar să stopeze fenomenul, ci și să îl inverseze. Acum oameni din toată lumea vin în Grecia pentru FIV.
„Cel puțin pe partea asta, serviciile sunt destul de avansate, există o experiență de mulți ani. Grecia este dintre primele țări care au pornit cu clinici de FIV și clinici specializate pe partea de infertilitate și, într-adevăr, și doctorii, și statul, în paralel, lucrează foarte mult la promovarea serviciilor respective”, mai spune medicul, subliniind că atunci când promovezi un serviciu „trebuie să oferi și calitate, să ai rezultate”.
„La clinica noastră din Grecia, de exemplu, vin oameni din 62 de țări diferite. Dar nu pot să vă ascund că, de acum 2-3 ani, sunt foarte multe cupluri care vin din străinătate și la clinica noastră din București. Aproximativ 15-20% din cazurile noastre vin de afară. Adică începe să apară ceea ce numim «turism medical» și în România”.
Dr. Andreas Vythoulkas, director executiv ARUR
„Rețeta” Greciei, aplicată și în România
În prezent, unu din cinci pacienți ai clinicii de infertilitate din București este din străinătate, iar doctorii încep să aplice „rețeta” de succes a Greciei. „Oamenii vin special ca să aibă un copil și noi încercăm, împreună cu colaboratorii noștri, să le oferim și alte lucruri pe care pot să le facă în România sau în București. Practic, se combină, așa cum se întâmplă și-n Grecia, rezolvarea problemei de infertilitate cu un sejur turistic frumos”, spune medicul.
Peste 4.000 de copii concepuți în eprubetă au venit pe lume doar în clinica Genesis Athens din București.