x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Elevii se opun testelor grilă la Evaluare şi Bac

Elevii se opun testelor grilă la Evaluare şi Bac

de Theodora Şutiu    |    15 Feb 2019   •   09:04
Elevii se opun testelor grilă la Evaluare şi Bac

Ministerul Educaţiei a aprobat, în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social de ieri, mai multe proiecte legate de anul şcolar 2019 -2020. Astfel, simulările de Evaluare Națională și Bacalaureat 2019 vor fi susținute în luna martie şi de elevii claselor a VII-a şi a XI-a. Acestea ar putea conţine 30% itemi obiectivi la Matematică și Istorie. MEN spune că această măsura i-ar pregăti pe copii pentru exemenele de anul viitor. Totodată, ministerul a anunţat şi faptul că în toamnă şcoala ar putea începe mai devreme. Decizia va deveni finală atunci când ministrul Educației va aproba prin ordin de ministru noua structură.

Deşi MEN susţine că introducerea testelor grilă ar trebui să îi familiarizeze pe copii cu examenele de Evaluare şi Bacalaureat, elevii sutn de altă părere. Consiliul Național al Elevilor atrage atenția şi susţine că această măsură este de fapt un experiment nefundamentat al ministerului şi ar putea avea efecte dezastruase pe termen lung: „Ministerul nu implementează în mod etapizat această tranziție, ci sub forma unui experiment care creează o confuzie generală în rândul elevilor. În acest sens, dar și în lumina evenimentelor anterioare, când MEN propusese ca în subiectele examenelor să se regăsească itemi preponderent obiectivi (de tip grilă), considerăm că factorii decizionali doresc să implementeze o tranziție nejustificată, prin care se dorește creșterea artificială a ratei de promovabilitate”, spun elevii.

Părinţii, la polul opus

Pe de altă parte, părinţii sunt de părere că aceste simulări vor veni în ajutorul elevilor şi nu va creşte artificial rata de promovabilitate: „ S-a speculat că actualul guvern îşi doreşte să crească procentul de promovabilitate. Din punctul meu de vedere, fals. Din contră, unele subiecte de acest tip, cu mai multe răspunsuri, pot crea probleme majore. Dacă se dorea creşterea o puteau face şi-n situaţia actuală prin scăderea dificultăţii elaborării acestora. Asta neînsemnând că, în ultimul timp, avem subiecte cu un grad de dificultate echivalentă la nivelul anilor 1980-1990”, susţine Iulian Cristache preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţilor de Părinţi.

Structura anului şcolar, modificată

Structura anului şcolar 2019-2020 ar putea veni cu modificări importante legate de modul în care au fost proiectate până acum perioadele de vacanţe şi cursuri. Concret, în septembrie şcoala va începe pe 9 septembrie, cu o săptămână mai devreme decât propusese Ministerul Educaţiei şi se va termina pe 12 iunie. În acelaşi timp, vacanţa de iarnă se transformă în vacanță intersemestrială. Astfel, semestrul I va avea 15 săptâmâni, iar cel de-al doilea 20 de săptămâni.

Profesorii sunt nemulţumiţi şi îngrijoraţi

O delegație formată din aproximativ 30 de profesori de educație fizică a fost în această dimineață în audiență la ministrul Educației. Aceştia au cerut renunţarea definitivă la la proiectul de ordin care prevede eliminarea profesorilor de sport de la clasele pregătitoare, I și a II-a. Surse care au asistat la discuţie susţin, însă, că MEN nu a renunţat la idee, proiectul fiind pe moment doar amânat.

Tot ieri, În toate şcolile din Timiş este grevă japoneză, joi, în semn de protest faţă de acest proiect: „S-ar fi găsit o alternativă, în sensul ca orele să le fie reincluse în obligaţii învăţătorilor, dar acest lucru ar presupune ca două sute de profesori de sport din judeţul Timiş să rămână fără ore şi să ajungă şomeri”, a declarat liderul filialei Timiş a Sindicatului „Spiru Haret”, Virgil Popescu. Conform datelor statistice, unul din patru copii este obez, iar această măsură ar conduce în continuare la această viaţă sedentară, la care sunt îndreptaţi.

Dacă această schimbare se dovedește a fi în beneficiul elevilor, ea ar trebui pilotată pentru elevii de clasa a X-a și pe un eșantion bine determinat, nicidecum în timpul simulării naționale

Federaţia Naţională a Elevilor

 

 

×
Subiecte în articol: elevi teste grilă bac evaluare