Chiar dacă suntem la începutul toamnei, prima ninsoare a căzut, luni, la altitudini de peste 2.000 de metri, în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac, în judeţul Sibiu, unde temperaturile au scăzut sub zero grade. Un turist surprins de vremea extremă din zonă a murit. Tânărul de 22 de ani a fost găsit în stop cardiac.
La Unitatea de Primiri Urgenţe a SCJU Sibiu au fost aduşi în timpul nopţii doi pacienţi de 22 ani: ”Bărbatul a fost adus în stare foarte gravă, cu hipotermie severă şi stop cardiorespirator. Au fost efectuate manevre de resuscitare şi procedurile specifice în cazurile de hipotermie, dar, în pofida eforturilor personalului medical, bărbatul nu a mai putut fi salvat, astfel că ieri, în jurul orei 12.50, a fost declarat decesul acestuia. Femeia a fost diagnosticată cu degerături ale membrelor superioare, este stabilă şi conştientă. Se află momentan sub supraveghere medicală de specialitate în UPU Sibiu”, a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Sibiu. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov, pe Transfăgărăşan nu se acţionează în timpul nopţii, pentru că este prea periculos. Deocamdată, DRDP are un utilaj cu lamă şi răspânditor de sare şi o freză, pentru cazul în care va fi necesară intervenţia pe şosea, iar la nevoie, utilajele pot fi suplimentate.
Probleme şi pe Transalpina
Mai mulţi turişti, o parte îmbrăcaţi cu haine de vară şi fără posibilitatea de a-şi încălzi maşinile din cauza lipsei combustibilului, au rămas blocaţi, ieri-dimineaţa, în maşini, în zona înaltă a Masivului Parâng, pe Transalpina, din cauza căderilor de zăpadă. Drumarii din Gorj acţionează cu utilaje pentru a curăţa drumul, iar salvamontiştii s-au deplasat în zonă cu o ambulanţă, apoi şi-au continuat pe jos drumul pentru a ajunge în zona în care sunt blocate maşinile. ”Unele autoturisme nu mai au combustibil şi nu mai pot face căldură, iar o parte dintre cei surprinşi în ele sunt îmbrăcaţi de vară. Nu se ştie încă numărul de persoane surprinse în maşini. Pe carosabil este aşternut un strat de circa 10-15 cm de zăpadă şi pe foarte multe porţiuni există formată gheaţă”, informează Salvamont România.
“Circulaţia pe Transfăgărăşan nu este oprită. Noi am intervenit cu două utilaje, unul care a împrăştiat materialul antiderapant şi altul cu lamă. Pe alocuri, stratul de zăpadă a fost şi de 10 centimetri“, a declarat Robert Elekes, purtătorul de cuvânt al drumarilor din Brasov