x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social FSLI şi FSE „Spiru Haret”: Angajaţii din educaţie pichetează sediile prefecturilor din întreaga ţară

FSLI şi FSE „Spiru Haret”: Angajaţii din educaţie pichetează sediile prefecturilor din întreaga ţară

de Redacția Jurnalul    |    14 Mar 2023   •   12:45
FSLI şi FSE „Spiru Haret”: Angajaţii din educaţie pichetează sediile prefecturilor din întreaga ţară

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” anunţă organizarea mai multor acţiuni de pichetare a prefecturilor judeţene. Sindicaliștii din educație amenință cu greva generală dacă revendicările lor nu vor fi soluționate.

În această săptămână vor avea loc proteste ale organizaţiilor judeţene afiliate FSLI, marți la Constanţa, miercuri în Ialomița, iar joi în Argeș, Buzău, Călărași, Dolj și Prahova. Protestele vor continua şi în săptămâna 20- 24 martie 2023 tot cu pichetarea sediilor prefecturilor din alte judeţe, acţiuni sindicale la care vor lua parte membrii organizaţiilor sindicale afiliate FSLI şi FSE „Spiru Haret”, potrivit unui comunicat de presă.

„Dezinteresul actualei guvernări privind acordarea majorărilor salariale în sistemul de învăţământ conduce la producerea unui dezechilibru social şi îi împinge pe colegii noştri la imposibilitatea asigurării unui trai decent. Suntem astfel determinaţi să mergem mai departe cu planul acţiunilor sindicale, până la rezolvarea tuturor problemelor cu care salariaţii din educaţie se confruntă. Considerăm că motivarea resursei umane din învăţământ reprezintă una dintre condiţiile esenţiale pentru a avea un sistem de educaţie performant în România”, se arată în comunicatul semnat de liderii celor două federații sindicale, Simion Hăncescu și Marius Nistor.

FSLI şi FSE „Spiru Haret” cer de urgenţă Guvernului României, printre altele, să găsească soluţii pentru rezolvarea problemei aplicării integrale a dispozițiilor Legii – cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ, astfel încât toate categoriile de salariați din sistemul educațional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022, identificarea unor soluții pentru creșterea veniturilor personalului didactic auxiliar, adoptarea, în regim de urgență, a normativelor pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998, precum și aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri.

Sindicaliștii din educație spun că, în cazul în care solicitările lorrămân fără rezolvare, vor picheta sediul Guvernului şi a sediilor prefecturilor în lunile martie şi aprilie 2023, vor organiza un marș de protest desfășurat în București în luna mai 2023 și vor declanșa o grevă generală în ultima decadă a lunii mai.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: pichetare sedii Spiru Haret