x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Gripa umană, inclusă pe lista bolilor în cazul cărora se instituie izolarea obligatorie

Gripa umană, inclusă pe lista bolilor în cazul cărora se instituie izolarea obligatorie

de Ion Alexandru    |    02 Noi 2020   •   09:54
Gripa umană, inclusă pe lista bolilor în cazul cărora se instituie izolarea obligatorie

25 de tipuri de boli infectocontagioase au fost incluse, prin Hotărâre de Guvern, pe lista afecțiunilor pentru care se instituie măsura izolării persoanelor la domiciliul acestora, la locuința declarată sau, după caz, în unități sanitare sau în locații alternative atașate acestora.

Conform Anexei 1 la HG nr. 921 din 28 octombrie 2020, pe această listă, la poziția numărul 14, se află gripa umană cauzată de un nou subtip de virus gripal. O poziție mai jos se află gripa de tip AH5N1, potrivit documentului citat.

De asemenea, bolile care impun obligatoriu izolarea, pe lângă cele două forme de gripă, sunt poliomelita, difteria, rujeola, pertussis, febra tifoidă, febra paratifoidă, boala meningococică, tuberculoza pulmonară cu microscopie pozitivă, antraxul pulmonar, rabia umană, holera, pesta, variola, febra hemoragică Lassa, Ebola, febra hemoragică Marburg, febra hemoragică „Crimeea Congo”, febra galbenă sau nipah. Nu lipsesc de pe această listă nici SARS, MERS-CoV-2, SARS-CoV-2 sau „orice boală cauzată de un agent patogen infecțios necunoscut sau emergent”.

×