x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Harta longevității în România. Stilul de viață al oamenilor care trăiesc mult și sunt sănătoși: " Nu te stresa pentru lucruri"

Harta longevității în România. Stilul de viață al oamenilor care trăiesc mult și sunt sănătoși: " Nu te stresa pentru lucruri"

de Redacția Jurnalul    |    10 Oct 2024   •   14:15
Harta longevității în România. Stilul de viață al oamenilor care trăiesc mult și sunt sănătoși: " Nu te stresa pentru lucruri"
Sursa foto: Hepta

România se află pe locul 33 în UE la speranța de viață și pe poziția 95 la n ivel mondial.

Senatul Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a lansat primului proiect de cercetare "Harta longevității în Romania"., alături de o echipă formată din medici, profesori, academicieni, cercetători și sociologi. Cu toţii caută răspunsuri si soluţii care să ne ajute să trăim nu mai mult și să fim mai sănătoși. 

Pentru a afla ce anume influențează pozitiv calitatea vieții, echipa implicată în proiect a început o cercetare a factorilor genetici şi de stil de viaţă.

Stilul de viaţă, mai important decât factorii genetici

"În acest moment, principala concluzie este că stilul de viaţă surclasează factorii genetici. În acest moment este clar ca factorii de mediu şi comportamentul lor au contribuit la vârsta înaintă pe care o au", spune Lăcrămioara Frăsineanu, manager de proiect Senatul Stiinţific. Proiectul dispune şi de o platformă interactivă.

"În momentul de faţă avem deja o determinare cantitativă disponibilă, motiv pentru care aducem în faţa dumneavoastră prima hartă virtuală a longevităţii, disponibilă pe site-ul Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Harta mapează top 5 localități la nivel de seniori şi top trei la nivelul fiecarui judeţ, după vârsta 85 plus", adaugă Lăcrămioara Frăsineanu.

Cum trăiesc oamenii longevivi

Subiecte dezbătute de catre specialişti în cadrul conferinţei au fost calitatea somnului, alimentaţia echilibrată şi mișcarea. 

"Pilonii definitorii care înseamnă nutriţie, activitate fizică, managementul stresului, somnul restaurator, nu orice fel de somn! Conexiunile sociale, relaţiile sociale sunt extraordinar de importante", explică Victor Voicu, academician.

"Ei au declarat o alimentaţie extrem de simplă. Legume, fructe, alimente fierte, neprocesate, multă mămăligă, nu pâine, asezonate cu activitatea fizică destul de intensă în vârsta adultă, pe care au păstrat-o la intensitate mai mică spre bătrâneţe", spune Nicole Thomas, medic primar medicină de urgenţă.

"Ne străduim să găsim persoanele care au o calitate bună a vieţii, aşa s-au şi recrutat aceste persoane implicate în proiect. Încercăm să vedem care este numitorul comun", spune Raluca Prodan, fondator clinică de longevitate. 

"Să traieşti echilibrat. Oamenii care trăiesc mult, de obicei sunt cei care evită bolile cronice. Dar cum să eviţi bolile cronice? Nu te stresa pentru lucruri. Toţi centenarii pe care i-am intervievat mi-au spus că mănâncă tot ce le place. Dar în cantităţi moderate, nu mănâncă prea mult", spune Walclaw Kroczek, reprezentant "Gerontology Research Group", transmite observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: harta longevitatii alimentatie vârstnici