Peste 140.000 de români suferă de glaucom, estimează Societatea Română de Glaucom, în condiţiile în care doar jumătate dintre persoanele care suferă de această afecţiune sunt diagnosticate. Netratat, glaucomul duce la orbire,
iar singura metodă de a opri progresia acestei boli parşive este depistarea la timp a acesteia, avertizează medicii.
Catalogat drept “hoţul tăcut al vederii”, glaucomul este o boală progresivă, în care simptomele nu apar decât într-un stadiu avansat și care duce la orbire dacă nu este tratată. Astfel că pacienţii ajung, de multe ori, prea târziu la doctor.
“Vederea pierdută din cauza glaucomului nu poate fi recuperată. Boala este ireversibilă, nu poate fi tratată, dar poate fi ținută sub control. De aceea, este esențial ca oamenii să meargă regulat la consultații, astfel încât medicul să poată prescrie tratamentul potrivit pentru stadiul în care se află boala în acel moment. Este foarte important, de asemenea, ca pacienții diagnosticați să revină la medic, pentru urmărirea bolii”, spune conferențiar doctor Vasile Potop, membru în conducerea Societății Române de Glaucom, care dorit să atragă atenţia asupra faptului că doar 50% dintre cei cu glaucom suferă de această boală.
Medicul a atras atenţia că în ultimii 15 ani nu au mai fost realizate descoperiri importante în tratamentul glaucomului. În general, afecţiunea este asociată cu tensiunea intraoculară crescută, însă nici acest factor de risc nu doare şi nici nu este obligatoriu ca fiecare pacient cu glaucom să prezinte această tensiune intraoculară mare.
Factorii de risc cei mai importanți sunt diabetul și istoric de glaucom în familie. Astfel că, pentru cei care au un părinte, un frate sau o soră cu glaucom, riscul este și mai crescut, iar controlul oftalmologic preventiv, cu atât mai important.
Alți factori de risc sunt: vârsta (riscul de apariție a glaucomului crește ușor cu fiecare an de viață, în special la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani) și miopia severă.
Unul din 100 de oameni cu vârsta de peste 40 de ani suferă de glaucom, atrag atenţia specialiştii, care recomandă controalele oftalmologice periodice chiar de la 35 de ani.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel mondial sunt circa 80 de milioane de persoane cu glaucom și 4,5 milioane de oameni și-au pierdut vederea din cauza acestei boli
În perioada 12-18 martie, este celebrata în fiecare an Săptămâna Mondială a Glaucomului.