x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Identitate furată. Calvarul unui român din Germania: "Îmi e teamă că mă trezesc cu un credit sau să fiu arestat"

Identitate furată. Calvarul unui român din Germania: "Îmi e teamă că mă trezesc cu un credit sau să fiu arestat"

de Redacția Jurnalul    |    01 Mar 2023   •   17:00
Identitate furată. Calvarul unui român din Germania: "Îmi e teamă că mă trezesc cu un credit sau să fiu arestat"
Sursa foto: facebook

Unui șofer român care lucrează în Germania i s-a furat identitatea de două ori pe parcursul a opt ani. Ani de zile a fost oprit și i se cereau explicații la frontiera ungaro-română.

Constantin Troncotă este din Timiș și are 36 de ani. Lucrează ca șofer de camion în Mannheim și, în timpul pandemiei de COVID-19, i-a ajutat pe românii care tranzitau Germania cu TIR-urile, împărțindu-le dezinfectante și mănuși de unică folosință, cumpărate din banii lui. 

Coșmarul a început în 2018 când a fost oprit de poliția austriacă și i s-a spus că este arestat în Ungaria. 

"Era vorba de o rețea de furturi de mașini, din care aș fi făcut și eu parte. Le-am spus polițiștilor că nu am nicio legătură cu asemenea fapte, că sunt o persoană corectă. Ei mi-au spus că știu și pentru ce sunt acuzat, că aș fi furat o mașină în valoare de 22.000 de euro. 

Le-am spus că este sigur o greșeală, pot să dovedesc cu acte că eu lucrez în Germania, am online bankingul unde îmi intră salariul. M-au lăsat în pace, dar mi-au spus să iau legătura cu tribunalul unui oraș în care nu am fost niciodată. 

După două luni de zile, când eram în Germania, m-a contactat un domn de la Inspectoratul de Poliție Timiș, care mi-a spus că datele mele de identitate au fost furate, ei cunosc persoana care apare cu numele meu, și că este un client mai vechi al poliției. Dar că trebuie să vin în România să dau niște declarații", a povestit acesta.

Așa că bărbatul s-a prezntat la IPJ Timiș, unde a fost testat cu detectorul de minciuni, i s-au făcut măsurători, i s-au luat amprentele și a fost fotografiat. 

Dar lucrurile nu s-au terminat și, timp de 3 ani, Constantin Trancotă a fost oprit la frontiera ungaro-română. "Trebuia să dau explicații că este vorba niște date furate, că există un dosar internațional legat de cei care furau mașini".  

El a fost chemat și de procurorul german care se ocupă de dosar și unde figura numele lui iar apoi a primit acasă un document prin care era informat că situația sa privind furtul de date este cunoscută. Apoi nu a mai fost oprit la vamă  deooarece persoana care s-a folosit de numele lui în comiterea infracțiunilor a fost prins și condamnat la închisoare. 

Cu toate acestea, lucrurile nu s-au oprit aici. În februarie s-a trezit la ușă cu poliția germană. 

"Eram la volan, la 200 de kilometri distanță. Am plecat la 3 noaptea de acasă, iar la ora 6 dimineața mă sună o vecină de-a mea, care, ironia sorții, e polițistă. Îmi spune că la ușă se află poliția, că trebuie să fiu arestat. Dacă eram acasă mă luau cu cătușe. Îmi spune că sunt anchetat că am furat o barcă în valoare de 38.000 de euro. Am început să râd", și-a continuat povestea Constantin Troncotă. 

El și-a dat seama că i-au fost furate datele din nou. Dosarul era instrumentat, de această dată, de poliția orașului Augsburg. 

"Când am ajuns la poliție, ei aveau deja fotografie cu tipul pe care-l căutau. Avea toate datele mele, dar fotografia nu era a mea. Mi-au verificat telefonul, m-au întrebat unde am fost la o anumită dată, anul trecut. Le-am scos cronologia Google și am arătat cu minute unde eram, locația și cazarea. Dar era clar că nu sunt persoana căutată", a mai spus românul, care și-a angajat doi avocați, unul în România, unul în Germania.

I s-a sugerat să își schimbe numele. "Probabil că este o rețea care se ocupă cu furturi de date și are baza mea de date. Îmi e teamă că mă trezesc cu un credit sau să fiu arestat te miri unde. Mi-au spus că nu pot să fac nimic. Varianta cea mai simplă este să îmi schimb numele, ceea ce eu nu doresc. Este numele meu! Mi s-a spus că altă soluție nu este", spune Constantin Troncotă, citat de adevarul.ro.

 

×