Pentru a preveni apariţia unor situaţii tragice, precum incendiul din secţia de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, care a avut loc la jumătatea lunii noiembrie, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene şi din Bucureşti-Ilfov au făcut 292 de controale la nivel naţional. În numeroase unităţi sanitare s-au găsit probleme.
S-au verificat avizarea-autorizarea clădirilor în care se află secțiile ATI, modul în care administratorul unităţii îşi îndeplineşte obligațiile stabilite prin lege privind apărarea împotriva incendiilor, modul în care sunt instruiţi salariaţii şi în care acţionează în situaţii critice. S-a controlat buna funcționare și exploatare a instalațiilor de detectare, semnalizare, alarmare și stingere a flăcărilor, s-au luat la puricat documente.
Defecţiuni şi improvizaţii
Din data de 17 noiembrie până azi, echipele mixte de specialiști ai inspectoratelor pentru situații de urgență, DSP și/sau ISCIR au identificat 1.921 deficiențe în domeniul apărării împotriva incendiilor, 138 dintre acestea fiind remediate pe timpul verificărilor.
Principalele probleme au constat în lipsa funcţionării sau lipsa asigurării mentenanţei instalațiilor de detecţie, de semnalizare și avertizare a incendiilor (în cazul în care clădirile erau dotate cu astfel de sisteme), lipsa dotării cu hidranţi interiori/exteriori (sau dotarea cu hidranţi care nu funcţionau), utilizarea unor instalaţii electrice cu defecţiuni sau improvizaţii, suprasolicitarea acestora ori lipsa verificării lor cu personal autorizat.
Acţiunile continuă
În cadrul controalelor, s-a mai constatat marcarea necorespunzătoare a căilor de evacuare sau lipsa instalațiilor de iluminat potrivite – asta, în cazul fericit în care unitatea avea asigurate condiţiile de evacuare pentru situaţii de urgenţă.
Într-un comunicat, IGSU precizează că, la nivelul Bucureştiului şi judeţului Ilfov, acţiunile de control continuă, având în vedere numărul mare al unităților sanitare în care funcționează secții de terapie intensivă.
1.493 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate, din care 91 de amenzi în valoare de 448.401 lei.