Povestea lui Mircea. Viața nu a fost niciodată blândă cu Mircea. În timp ce alți copii se bucurau de ocrotirea părinților, el a fost abandonat. În timp ce alți nou-născuți aveau parte de primele îmbrățișări ale mamei, Mircea a stat într-un incubator pentru o perioadă îndelungată. Până când a împlinit 6 ani, viața lui a depins de aparate, într-un spital din Timișoara.
Odată ce starea lui de sănătate s-a stabilizat, o familie iubitoare l-a primit cu brațele deschise. Și de această dată însă, Mircea a fost greu încercat: la scurt timp după ce a aflat ce înseamnă dragostea și mângâierea, oamenii care s-au angajat să-l îngrijească au fost loviți de o boală grea. N-au mai putut să-și asume responsabilitatea întreținerii lui, așa că, la 10 ani, Mircea a ajuns într-un centru de plasament. La 18 ani, a fost transferat la un centru social pentru adulți, unde se află și în prezent.
Model de curaj. Cu toate acestea, Mircea este un model de curaj și perseverență: a continuat să lupte și să spere neîncetat, iar anul acesta, a fost operat pe inimă într-un spital din Turcia. Medicii i-au reconstituit valva mitrală.
Cu mintea și cu inima frânte, așa se desfășoară viața lui Mircea. Și nu e o metaforă. Malformații cardiace - insuficiență mitrală severă, defect septal intraatrial, atrofiere ventriculară stângă - și epilepsie focală criptogenică. Acestea sunt suferințele cu care se luptă Mircea zi de zi.
Și-a luat Bac-ul înainte de operație. Chiar dacă mulți nu i-ar fi dat nicio șansă de supraviețuire, Mircea a reușit să treacă cu bine peste intervenția chirurgicală la inimă, efectuată la spitalul Emsey. Înainte de a ajunge la în Turcia, pentru operația la inimă, Mircea a ținut să dea bacalaureatul. L-a luat cu brio, ca să fie pregătit să meargă mai departe, să poată deveni asistent medical și să ajute cât mai multă lume. Vrea să le ofere celor greu încercați de soartă - cum este el - o viață mai bună, mai ușoară, mai lipsită de suferință. Nu își dorește decât să alunge durerea din viețile celor necăjiți, cu atât mai mult cu cât el știe foarte bine cât de necruțătoare poate fi viața.
Are nevoie de altă intervenție. Acum urmează o altă intervenție, pe creier. Spun și sper că urmează, dar poate să nu fie așa. Pentru că operația depinde de noi, de semenii lui. Ca să scape de crizele de epilepsie, Mircea are nevoie de 37.500 de euro. Medicii turci i-au promis că îl vor face bine, dar vulnerabilitatea lui crește pe măsură ce timpul trece.
Da, viața e nedreaptă. El nu a spus-o niciodată. O spun eu mereu când îl ascult: „Domnul Paul, vreau să-mi iau licența, să ajung și eu cineva și să-i ajut pe alții”. Curaj, Mircea. Ești mai puternic decât noi toți la un loc!
Despre epilepsie
Ceea ce se știe despre epilepsie este că începe ca o tulburare a sistemului nervos central (neurologic) în care activitatea creierului devine anormală. Aceasta provoacă convulsii sau perioade de comportament, senzații neobișnuite și uneori pierderea conștienței, în absenţa unor factori declanşatori evidenţiabili.
I se va implanta în creier un stimulator cerebral
Stimularea profundă a creierului (DBS), procedura care i se va realiza în Turcia lui Mircea, presupune implantarea în creier a unui dispozitiv medical neurostimulator (uneori denumit „stimulator cardiac al creierului”). Acesta trimite impulsuri electrice, prin intermediul unor electrozi, către obiective specifice din creier, pentru tratamentul tulburărilor de mișcare.
Mircea Roșian
Oradea
25 de ani
Epilepsie focală criptogenică
Suma necesara: 178.500 de lei
Nevoi concrete: intervenție chirurgicală pe creier pentru epilepsie: Stimularea Profundă (DBS)
Unde se pot face donații
Asociația Strigăt de Ajutor
C.I.F: 46364654
LEI: RO24BTRLRONCRT0652451101
EURO: RO71BTRLEURCRT0652451101
USD: RO75BTRLUSDCRT0652451101
SWIFT: BTRLRO22
sau
LEI: RO11INGB0000999912581904
Cu mențiunea: Mircea Roșian