x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social În căutarea job-ului perfect

În căutarea job-ului perfect

de Giulia Anghel    |    29 Ian 2019   •   14:30
În căutarea job-ului perfect

Indiferent unde ne aflăm, în propriile case sau în cealaltă parte a lumii, într-o cafenea, în tren sau avion, putem astăzi să lucrăm de oriunde. Cu un laptop în față și o conexiune bună la internet ne facem treaba la fel de bine. Deși munca la birou devine amintire, suntem mai contectați la lume decât oricând. Nu știm cum se vor numi meseriile în viitor, dar cu siguranță va depinde de abilitățile și cunoștințele noastre să facem față provocărilor.

Deși asigurarea unei vieți decente este cel mai important criteriu după care ne ghidăm atunci când căutăm un loc de muncă, la fel de importante sunt și oportunitățile de dezvoltare și de avansare, mediul de lucru ori beneficiile extrasalariale.

Competențe digitale, gândire analitică, lidership

„Vor fi căutate în viitorul apropiat capacitățile digitale, empatia, gândirea analitică, lidership-ul, pe lângă cele tehnice. În alte țări, acestea se dezvoltă în școală, deja s-au introdus materii noi, iar copiii sunt pregătiți să facă față provocărilor de mai târziu. Învățământul românesc este mai rău decât acum 30 de ani și nu știu dacă în următorii 30 va putea să recupereze. Unele școli de la noi au laboratoare, calculatoare, altele însă au toaletele în fundul curții”, susţine consultantul Corina Neagu.

Specialiști cu salarii mari

Cererea tot mai mare de programatori determină noua generație să se îndrepte spre acest sector, astfel încât doi din cinci tineri aleg azi o carieră în IT. Un project manager câștigă între 1.700 și 2.000 de euro, un IT manager ajunge la 2.700 de euro, iar un director are 4.000 de euro, potrivit unui studiu Grafton Recruitment.

Deschiderea fabricilor de automobile și subansamble a dus la creșterea veniturilor inginerilor și tehnicienilor. Pozițiile entry-level reprezintă doar 23% și sunt plătite de la 700 de euro/lună. Un inginer în automatizări poate câștiga până la 2.500 euro. Pentru a ajunge la acest salariu este nevoie însă, pe lângă studiile superioare, de 2-5 ani de experiență în domeniu.

Piața asigurărilor și contabilitatea au cunoscut o dezvoltare constantă în ultimii ani. Deși nivelul de salarizare nu a înregistrat creșteri semnificative, aceste sectoare de activitate oferă stabilitate și siguranță.

Sectorul bancar a trecut prin procese de restructurare și de reducere a costurilor în ultimii ani, multe agenții s-au închis, unele posturi au fost desființate. Cu toate astea, cel mai bine Settlements Manager din România câștigă 5.582 de euro/lună, mai mult decât în Slovacia și Ungaria. Și pozițiile de top și middle management sunt remunerate cu circa 4.000 de euro lunar. Însă salariul mediu al unui simplu angajat la o bancă este sub 1.000 de euro/lună.

Dezvoltarea afacerilor și în mediul virtual a dus la creșterea cererii de specialiști în marketing și vânzări online. Salariile variază, în funcție de experiență și portofoliu, ajungând la câteva mii de euro. Și specialiștii în PR și publicitate sunt tot mai căutați.

Nevoia de meseriași

Pe lângă specializările care presupun ani mulți de studii, sunt și meserii cu venituri atractive care nu necesită nici măcar o diplomă de bacalaureat. Este nevoie de cursuri de calificare sau etape de training, de muncă fizică, sau atenție deosebită. În topul celor mai bine plătite astfel de joburi se află cea de controlor de trafic aerian. Salariul poate ajunge la 5.000 de euro/lună, însă răspunderea este foarte mare. Un venit mai mic, însă nu de neglijat, îl are un sudor. Remunerația acestuia depăşeşte 1.000 de euro. Specializări mai ușoare, care pot fi transformate în mici afaceri, sunt cele din domeniul frumuseții. Saloanele de cosmetică, manichiură, frizerie pot aduce venituri decente.

Joburi noi la mare căutare

În viitor, tot mai multe locuri de muncă bine plătite vor necesita specializare superioară, după cum relevă o analiză realizată de Business Insider. Întrucât hrana s-a diversificat foarte mult, profesia de chimist alimentar este din ce în ce mai apreciată și mai bine plătită.

Cercetările în domeniul sănătății, analizarea procedurilor de sterilizare și descoperirea de noi tratamente cresc nevoia de epidemiologi care vor lucra atât în laboratoare de cercetare, dar și în spitale, ori în companii farmaceutice.

La mare căutare vor fi și statisticienii care vor analiza riscurile financiare pentru bănci, companii de asigurări, autorități, firme de consultanță.

Cum totul se petrece astăzi online, nevoia de front-end developeri este în creștere. Rata de angajare în domeniu va crește cu 22% până în 2020.

 

 

Citat

„Cu siguranță meseriile bine plătite vor fi în domeniul calculatoarelor, automatizării, inteligenției artificiale. Va fi însă nevoie și de medici, de analiști de business pentru serviciile financiare, de specialiști în marketing și comunicare. De asemenea, se vor căuta și persoane de execuție, fără studii superioare, dar nu muncitori necalificați”- Corina Neagu, Consultant Resurse Umane, Development Advice and Resources.

 

Explicaţie foto

Odiseea programatorilor români continuă. Doi din cinci tineri visează la o carieră în IT

 

Cu învăţământul profesional decimat, sudorii sunt vânaţi şi plătiţi regeşte

 

 

 

×
Subiecte în articol: job