Trei elevi ai Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr”, unde o adolescentă a murit în câteva ore, din cauza unei meningite meningococice fulminante, au fost depistaţi pozitiv cu Neisseria meningitidis, a anunţat, ieri, Ministerul Sănătăţii. Din fericire, cei trei copii purtători ai bacteriei sunt clinic sănătoşi.
Deşi, în urmă cu trei zile, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) București anunţase că toate cele 61 de probe exudat, luate în data de 18 aprilie, de la copiii din Liceul Gheorghe Lazăr, au ieșit negative, ieri, Ministerul Sănătăţii a transmis că sunt şi probe pozitive la meningită, la elevi care nu au intrat în contact direct cu adolescenta decedată.
„În cazul unuia dintre elevii testați, rezultatul a fost pozitiv pentru Neisseria meningitidis. Tulpina a fost izolată cu dificultate, ceea ce este caracteristic pentru tulpinile fără capacitate patogenă (n.r. – nu provoacă boala). De asemenea, menţionăm că elevul nu a fost în contact direct nemijlocit cu eleva decedată”, au transmis reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS), precizând că acestui elev i s-a administrat tratamentul chimio-profilactic imediat (18.04.2019), în doză unică. „În urma comunicării rezultatelor analizelor de laborator privind starea de purtător clinic sănătos şi având în vedere contextul epidemiologic la data respectivă (tulpină virulentă), elevul a fost retestat cu exudat nazo-faringian şi i s-a administrat tratamentul necesar stării de purtător, tratament instituit de specialiştii Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. După tratament se va repeta exudatul nazo-faringian”, potrivit MS.
Alţi doi elevi de la liceul „Lazăr”, dintre persoanele care s-au prezentat voluntar pentru testare, în weekend, au fost, de asemenea, „depistați pozitiv – clinic sănătos”.
„Menționăm că cei doi tineri nu au făcut parte dintre contacții direcți ai tinerei care a decedat (sunt elevi în altă clasă). Și în aceste cazuri, pe masură ce au fost depistate, în 23 și 24 aprilie, au fost recoltate probe de exudat nazo-faringian şi a fost administrat tratamentul stării de purtător”, spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
„Profilaxia cu antibiotic administrată la contacții direcți elimină eventuala stare de portaj. Portajul meningococului este o stare normală pentru 10-20% din populație, nu este responsabil de producerea bolii care apare cu o incidență în jur de 1 la 100.000 de persoane”, potrivit specialiştilor din MS.
Reamintim că alte două cazuri de infecție cu meningococ au fost confirmate, în ultimele zile, în județele Botoșani şi Vaslui, una dintre fetele infectate dezvoltând o formă fulminantă a infecției, care a dus la deces.
Anual, în țara noastră sunt diagnosticate câteva zeci de cazuri, dintre care circa 20% se soldează cu decese.