Părinţii au acum la dispoziţie platforma „Atlas Gripal: totul despre gripă și vaccinare antigripală” (www.atlasgripal.ro), un proiect al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF). A fost concepută ca un instrument de informare în legătură cu importanţa vaccinării copiilor şi adolescenţilor şi oferă sfaturi de la profesionişti din domeniul sănătăţii.
În ultimii ani, acoperirea vaccinală a scăzut sub limita de 95%, recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. „Vaccinarea anuală este cea mai eficientă metodă de a reduce riscul de îmbolnăvire, de complicații ale gripei, de spitalizare și, în anumite cazuri, de deces”, spune dr. Dina Mergeani, președinte SNMF.
Dublă ameninţare
Informaţiile despre imunizarea de acest tip, în sezonul 2020-2021, ajută la prevenirea unei duble ameninţări: cea dată virusul gripal şi cea aferentă noului coronavirus. Conform unui studiu IMAS, jumătate din respondenţi spun că nu deţin informaţii suficiente despre vaccinare, iar 28,9% din subiecţii din mediul urban și 33,7% din rural susţin că s-au informat cu privire la vaccinarea antigripală a copiilor, luând decizia să nu își vaccineze micuţii.
Gripa, boală grea
„Cel mai adesea pacienții noștri ne spun că gripa este o viroză ușoară”, spune dr. Sandra Alexiu, președinte al Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov. „În realitate, gripa este o boală grea, care afectează mai ales plămânii (...) Este bine pentru noi, ca medici, să știm dacă un pacient s-a vaccinat, pentru că în acest fel putem să excludem din start afectarea gripală și să rămână să diferențiem numai COVID de celelalte boli de sezon”.
Prin intermediul infograficelor sau al materialelor audio, utilizatorii platformei află informaţii despre protecţia directă şi indirectă asociată vaccinării copiilor şi despre opţiunile de imunizare disponibile.