x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Istoria maidanezilor, într-un muzeu pe roţi

Istoria maidanezilor, într-un muzeu pe roţi

de L. Budin    |    06 Oct 2020   •   10:45
Istoria maidanezilor, într-un muzeu pe roţi

Un muzeu inedit oferă un fragment de istorie din domeniul protecţiei animalelor. La iniţiativa asociaţiei Animal Society, o fostă clinică veterinară mobilă, prima de acest gen din România, a fost deschisă publicului. Locul e dedicat memoriei lui Helmut Dungler – fondator al organizaţiei inernaţionale Vier Pfoten şi implicat trup şi suflet în cauza câinilor fără stăpân.

 

 

 

Clinica mobilă alintată „Mamaie”, fiindcă e în circulaţie de aproape o jumătate de secol, a fost locul în care echipa Vier Pfoten l-a castrat, în premieră, pe maidanezul Bobiţă. Evenimentul a avut loc în urmă cu 20 de ani, pe platoul Academiei Militare din Capitală, şi a fost intens mediatizat, pentru că marca începutul unei campanii de sterilizare fără precedent.

 

Fotografii şi documente

 

Din 1999, de când a intrat în ţară avându-l la volan pe regretatul Helmut „Heli” Dungler, şi până în 2010, „Mamaie” a străbătut ţara în lung şi în lat – şi niciun obstacol, administrativ sau birocratic, nu a stat în calea echipei de veterinari. Medicii credeau, aşa cum cred şi acum, că sterilizarea este soluţia umană şi eficientă în problema căţeilor nimănui.

Minimuzeul se află chiar lângă Adăpostul Speranţa, la ieşirea din Bucureşti spre Popeşti-Leordeni. Înăuntru, sunt expuse fotografii realizate de la intervenţiile pe teren, instrumentar, aparatură, documente. Există inclusiv imagini care arată cum fostul autobuz al Poliţiei din Berlin a fost donat şi transformat în clinică pe roţi.

 

Eterna „Mamaie”

 

Doctorul veterinar Anca Tomescu, actual preşedinte al Animal Society – organizaţia care continuă, în România, programele Vier Pfoten – îşi aminteşte de vremurile când „Mamaie” scârţâia, cu 60 la oră, pe drumurile patriei. Sau pe traseul România–Bulgaria şi retur – fiindcă autobuzul era înmatriculat în Austria şi, conform legilor româneşti ale vremii, trebuia să iasă periodic din ţară.

„Eu sunt medicul care, la vremea aceea, coordona echipa”, spune ea. „Sterilizam la foc continuu, pe patru mese de operaţie. La un moment dat, însă, clinica a fost trasă pe dreapta: caroserie ruginită, frâne slăbite... Dar, pentru că e foarte încăpătoare, deci foarte potrivită pentru acţiunile noastre, e posibil ca, de la anul, să o punem din nou la treabă”.

 

Campaniile continuă

 

Anca Tomescu cunoaşte povestea din spatele fiecărui exponat. Pentru ea, austriacul Heli Dungler, decedat la începutul acestui an, a fost un om cu totul deosebit: în 2001, în prezenţa lui Brigitte Bardot, semna contractul cu Traian Băsescu, primarul de pe atunci al Capitalei, prin care Vier Pfoten se obliga să sterilizeze toţi câinii fără stăpân. Chiar dacă, după o lună, primaria şi-a încălcat angajamentul, Heli a continuat să ajute animalele oropsite din România.

Sterilizările gratuite continuă şi azi, prin campaniile Animal Society. „Din 2021, ne vom axa cu precădere pe zonele rurale, acolo unde niciun veterinar nu ajunge vreodată”, spune Anca Tomescu.

 

100.000 de maidanezi au fost sterilizaţi în clinica mobilă devenită muzeu.

 

„Pe lângă muzeu, am dat start campaniei Mesagerii Speranţei, care promovează adopţiile câinilor fără stăpân din Adăpostul Speranţa – gazdă, la ora actuală, a 550 de câini. Am iniţiat şi un program de dresaj al patrupezilor: îi învăţăm să meargă în lesă, să răspundă la comenzi, ca să aibă şanse mai mari la adopţie”.

Anca Tomescu, preşedinte Animal Society

 

 

 

×