x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Jumătate din ţară, sub ape: Sute de locuinţe inundate

Jumătate din ţară, sub ape: Sute de locuinţe inundate

de Monica Cosac    |    29 Iun 2018   •   15:58
Jumătate din ţară, sub ape: Sute de locuinţe inundate
Sursa foto: Dan Marinescu/INTACT IMAGES

Furtunile şi ploile torenţiale care au căzut în ultimele două zile au făcut prăpăd în aproape jumătate din ţară. Peste 60 de localităţi din 17 judeţe au fost afectate de vremea rea: sute de gospodării şi locuinţe au fost inundate, mai multe străzi şi drumuri au fost distruse de viituri, iar zeci de maşini au fost blocate de aluviuni sau luate de ape.

Potrivit unui bilanţ al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), pompierii au evacuat apa din peste 20 de case şi din peste 400 de curţi şi subsoluri şi beciuri. De asemenea, au fost inundate patru instituţii.

„Totodată, au fost afectate nouă autoturisme, iar circulaţia rutieră pe şapte drumuri naţionale şi două judeţene s-a desfăşurat cu dificultate, a fost întreruptă sau s-a derulat alternativ din cauza apei şi aluviunilor de pe carosabil, a căderilor de pietre sau a ruperii terasamentului”, a anunţat, ieri, IGSU.

Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat, la nivel național, aproximativ 16.000 de angajați MAI – 8.000 de polițiști, 3.200 de pompieri, 4.600 de jandarmi, cu peste 6.600 mijloace tehnice. De asemenea, fost activate grupele operative sau Centrele Județene de Conducere și Coordonare a Intervenției, întreaga situație la nivel național fiind în continuare monitorizată la nivelul MAI prin Centrul Național de Conducere Integrată.

Guvernul evaluează pagubele

În urma inundaţiilor din întreaga ţară, premierul Viorica Dăncilă a chemat mai mulţi miniștri la raport, la Palatul Victoria, şi a anunţat că, în localităţile afectate de precipitaţiile abundente, vor fi evaluate pagubele, pentru a se stabili cu exactitate intervenţiile necesare de la nivelul Guvernului. „Suntem pregătiţi ca, în cel mai scurt timp, să oferim sprijin comunităţilor afectate”, a spus Dăncilă, în debutul şedinţei de Guvern de ieri.

Potrivit unui bilanţ al IGSU, probleme din cauza vremii s-au înregistrat în judeţele: Argeş, Bacău, Buzău, Braşov, Brăila, Călăraşi, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Ialomiţa, Ilfov, Neamţ, Prahova, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea.

 

 

×
Subiecte în articol: romania sub ape locuinţe inundate