x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Legea salarizării a blocat plata contribuțiilor pentru profesori

Legea salarizării a blocat plata contribuțiilor pentru profesori

de Diana Scarlat    |    15 Mai 2018   •   08:18
Legea salarizării a blocat plata contribuțiilor pentru profesori
Sursa foto: Chad Baker/Jason Reed/Ryan McVay/Getty Images

Creșterile salariale din sistemul de Educație au bulversat sistemul de plăți, iar directorii de școli s-au trezit cu mai puțini bani în conturi. Unii au decis să plătească salariile, fără contribuții, alții au considerat că pot face plata doar parțial, astfel încât să aibă și bani pentru plata CAS și CASS. Sindicaliștii au spus, inițial, că Ministerul Finanțelor nu aprobă bugetul cerut de fiecare școală, conform calculelor contabile, însă ministrul Educației, Valentin Popa, spune că există fondurile necesare pentru acoperirea tuturor plăților și acum se verifică neregulile apărute în sistemul de calcul.

În sute de școli și licee, mai ales acolo unde sunt profesori cu gradul I și cu multă experiență, bugetul alocat luna aceasta a fost insuficient pentru acoperirea tuturor cheltuielilor și pentru plata salariilor. Creșterile salariale prevăzute prin lege nu se mai încadrează în sistemul de calcul al finanțării Învățământului per capita – adică o sumă fixă pentru fiecare unitate de învățământ, alocată în funcție de numărul de elevi – iar acest lucru nu a fost luat în considerare atunci când s-a schimbat legea salarizării. Așa s-a ajuns la haos în sistemul de Educație, iar acum este nevoie de o refacere a întregului buget și de noi negocieri cu Ministerul Finanțelor Publice. Ministrul Valentin Popa spune că luna aceasta se vor regla plățile, prin suplimentarea bugetului, iar de luna viitoare se va schimba întregul sistem de finanțare pentru Învățământ și deja se analizează posibilitățile de modificare a legii, astfel încât să nu se blocheze sistemul. “Avem banii. Au fost doar distribuiri nepotrivite, în funcție de costul standard per elev. Unele școli au primit până luna trecuă mai mult decât aveau nevoie pentru salarii, altele mai puțin. Scandal au făcut doar cele din a doua categorie. De luna aceasta am schimbat sistemul. Mai întâi vom plăti salariile și contribuțiile la timp, apoi, dacă mai rămân bani, mai distribuim, în funcție de costul standard. Din toamnă, însă, organizam totul mai bine. Acum am preluat un sistem puțin cam dezorganizat”, a explicat, pentru Jurnalul, ministrul Educației, Valentin Popa.

Haosul creat acum nu a fost anticipat

Munca pe care o vor depune angajații ministerului, pentru a readuce sistemul în echilibru, după aplicarea Legii salarizării, este titanică și ar fi trebuit să se facă încă de anul trecut, pentru a preîntâmpina ceea ce se întâmplă astăzi. Pentru că nimeni nu a anticipat efectele modificărilor și nu s-au luat măsurile necesare, profesorii trebuie să aștepte soluții pentru plata salariilor, luna aceasta, iar funcționarii din minister și din inspectoratele școlare sunt încărcați cu recalcularea pentru fiecare școală în parte, pe care sunt obligați să o rezolve în timp record. Cele mai avantajate sunt instituțiile de învățământ care au primit bani mai mulți decât aveau nevoie. “Școlilor care au primit bani în plus le rămân fondurile și reglăm plățile de luna viitoare. Nu cerem nimic înapoi. La finalul lunii vom vedea cât le rămâne în conturi. Până în prezent am contabilizat doar cu cât suplimentăm de astăzi, iar banii vor fi virați imediat în conturi, pentru a se putea plăti în toate școlile și contribuțiile, în avans cu cinci zile, adică până pe 20 mai, data limită pentru plata contribuțiilor fiind 25 mai”, a mai explicat ministrul.

Este o problemă din trecut, pe care sper să o rezolv sau să o ameliorez semnificativ, din anul școlar viitor. Distribuirea în funcție de costul standard per elev nu acoperă peste tot plata salariilor. Din toamnă vom schimba sistemul, inclusiv în privința coeficienților diferențiați de finanțare. Valentin Popa, ministrul Educației

Cerințe ale sindicaliștilor rezolvate de urgență

Cu ocazia haosului creat de Legea salarizării, Ministerul Educației ar putea rezolva în regim de urgență problemele pe care sindicatele le-au ridicat încă de acum zece ani și pentru care s-au purtat negocieri cu toate guvernele din ultimul deceniu: eliminarea finanțării per capita. Ministrul Valentin Popa cere eliminarea acestui sistem de finanțare prevăzut în Legea Educației, după ce tocmai a arătat că nu se pot acoperi costurile reale ale unităților de învățământ. „Exista o sumă fixă pentru salarii, cele pentru normele de bază și una variabilă, pentru plata cu ora, care uneori este foarte mare. De aceea am cerut verificarea cu atenție a tuturor sumelor de către inspectorii generali, care trebuie să-și asume cererile suplimentare de bani pentru salarii. Alocarea s-a făcut până acum pe bază de cost standard per elev. Evident că, în aceste condiții, școlilor care au clase cu număr mic de elevi nu le ajung banii, în special în mediul rural. Vom schimba sistemul, inclusiv în privința coeficienților diferențiați de finanțare. Alte exemple sunt școlile care au preponderent profesori cu gradul I, unii au multe gradații de merit, care nu se repartizează uniform pe unități, sau grade didactice. Sunt multe detalii și motive pentru care unele școli nu se încadrează în bugetul calculat pe bază de cost standard per elev”, spune ministrul.

Profesorii care au atins vârsta de pensionare ar putea continua să predea ca pensionari. Astfel, veniturile lor ar rămâne aproximativ aceleași, dar cea mai mare parte ar fi plătită din bugetul de pensii, urmând ca școala să-i plătească doar cu ora.

×
Subiecte în articol: legea salarizarii