x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Liber la etnobotanice în România

Liber la etnobotanice în România

18 Sep 2018   •   17:24
Liber la etnobotanice în România

Politicienii au decis să scoată consumul de etnobotanice de sub incidenţa penală. Practic, oricine va putea deţine şi consuma aceste droguri periculoase, atâta timp cât ele nu sunt puse în vânzare, fără ca poliţiştii şi procurorii să intervină în mod legal. Hotărârea a fost luată pe 12 septembrie 2018.

Concret,  Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept  a hotărât că procurarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive de către consumatorul final în vederea consumului propriu, efectuată exclusiv în acest scop, nu constituie operațiune cu produse în sensul art. 2, lit.b din Legea nr. 194/2011 (distribuire) și nu intră sub incidența dispozițiilor art. 16, alin. 1 (vânzare) din același act normativ. Acestă decizie urmează să devină obligatorie din momentul publicării în Monitorul Oficial.

Din categoria etnobotanicelor fac parte mefedrona (drog stimulant), spice (K-2, sau marijuana sintetică), foxy methoxy (drog halucinogen). Ele se vând sub denumiri legale, cum ar fi amestecuri de plante uscate, bețișoare parfumate, săruri de baie, îngrășăminte pentru plante saui soluții de curățat bijuterii.
Pe aceste produse apare scris “Strict interzis consumului uman", astfel că ele nu sunt supuse legislației care se aplică medicamentelor și drogurilor ilicite.

×
Subiecte în articol: etnobotanice