x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Libertatea presei din Turcia, dezbătută la București

Libertatea presei din Turcia, dezbătută la București

de Emil Neacşu    |    10 Mai 2019   •   13:38
Libertatea presei din Turcia, dezbătută la București

Libertatea presei în Turcia - un subiect devenit fierbinte, din nou, după alegerile locale din acest stat condus cu mână de fier de președintele Recep Tayyp Erdogan - a ajuns subiect de dezbatere și la București. Doi jurnaliști turici care au reușit să scape de închisoare și s-au refugiat în Occident au vorbit despre presiunile la care sunt supuși colegii lor din Turcia, mai ales după puciul eșuat din vara lui 2016.

Levent Kenez a fost redactorul șef al ziarului de opoziție Meydan, care a fost preluat de guvernul turc și apoi închis. Kenez a reușit să scape de arest după ce s-a jucat de-a șoarecele și pisica cu polița, și apoi a fugit în Grecia, traversând ilegal un râu de la frontiera dintre cele două state. El nu a mai vazut Turcia de 3 ani, iar ultima imagine cu țara sa natală este cea făcută din Grecia, după ce a fugit. În momentul de față, Kenez este secretarul general al Centrului pentru libertate din Stockholm și,  în același timp, scrie pentru portalul TR724, din  Bruxelles.

Un alt jurnalist care a reușit să scape de poliția regimului Erdogan este Abdullah Bozkurt, un ziarist  de investigație, analist și scriitor, specializat în și politică externă și securitate. Acum, el conduce Rețeaua Nordică de Cercetare și Monitorizare, care se ocupă de investigarea terorismului, radicalismului, criminalității și  problemelor militare. 

Potrivit jurnaliștilor turci, presiunile asupra mass-media din Turcia s-au intensificat după puciul din 2016, când Erdogan a încercat să găsească tot mai mulți vinovați pe care să-i acuze de trădare. Prin astfel de acțiuni, liderul de la Ankara a reușit să închidă gura jurnașiștilor incomozi. Potrivit statisticilor, în Turcia sunt închiși 188 de jurnaliști, dintre care doar 91 au fost arestați, un număr care este mai mare decât al tuturor ziariștilor aflați în închisori pe motive politice în toate celelalte state din lume. 

 

×
Subiecte în articol: turcia libertatea presei