x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Măsuri pentru prevenirea infectării cu virus West Nile

Măsuri pentru prevenirea infectării cu virus West Nile

de Monica Cosac    |    04 Iul 2019   •   09:27
Măsuri pentru prevenirea infectării cu virus West Nile
Sursa foto: auimeesri/Getty Images/iStockphoto

Odată cu încălzirea vremii, ţânţarii au pus stăpânire pe toată ţara. Astfel că, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să ia toate măsurile necesare pentru prevenirea infectărilor cauzate de înţepăturile acestor insecte, care pot transmite boli foarte grave. Meningita cauzată de virsul West Nile, spre exemplu, a făcut peste 40 de victime în rândul românilor, vara trecută, 11 decese fiind înregistrate doar în Capitală. Potrivit specialiştilor, cinci specii noi de ţânţari periculoşi s-au adaptat climei din România, în ultimii ani, din pricina încălzirii climatice.

 

În ultimii 5-6 ani, valurile de aer tropical care au ajuns în România au adus diferite elemente parazitare către continent, potrivit specialiştilor de la Facultatea de Medicină Veterinară din Iaşi, iar încălzirea climei din ţara noastră a permis, pe de o parte, adaptarea unor specii tropicale de ţânţari şi, pe de altă parte, o înmulţire mai rapidă a acestora, ca urmare a diminiuării ciclului biologic al acestor insecte. Din cauza temperaturilor tot mai mari, ţânţarii şi-au schimbat şi comportamentul: sunt mai agresivi şi atacă în orice perioadă a zilei, nu doar la apus. Cercetătorii de la Iaşi avertizează că, în următorii ani, situaţia va deveni şi mai periculoasă, iar cazurile de boli tropicale este posibil să înmulţească.

Creştere exponenţială a îmbolnăvirilor

Pintre bolile periculoase pe care le pot transmite ţânţarii se regăseşte şi infecţia cu West Nile, care este monitorizată de epidemiologii din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Conform statisticilor publicate de INSP, în ultimii doi ani, numărul îmbolnăvirilor cu West Nile şi numărul deceselor cauzate de acest virus periculos au crescut exponenţial.

Ministerul Sănătăţii avertizează că nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virus West Nile. Tocmai de aceea măsurile de prevenire a infectărilor prin muşcătura de ţânţar sunt foarte importante.

 

Principalele măsuri de protecţie recomandate sunt: evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; utilizarea substanţelor repelente de ţânţari; montarea de plase la ferestrele locuinţelor pentru a împiedica pătrunderea ţânţarilor; limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); asigurarea măsurilor de desecare a băltirilor de apă din jurul gospodăriilor; îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei şi a gunoiului menajer.

În 2018, în România s-au înregistrat 277 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile, dintre care 42 de decese. În anul 2017, numărul de infecţii cu virus West Nile a fost de 66, iar 14 dintre aceşti oameni şi-au pierdut viaţa.

Aproximativ 80% dintre persoanele infectate nu prezintă simptome, însă, în cazul în care se identifică febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături, erupţii cutanate, persoana trebuie să se prezinte urgent la medic.

 

Dezinsecţie în Capitală

Primăria Municipiului Bucureşti a anunţat, la finalul săptămânii trecute, că demarează cel de-al doilea tratament de combatere a ţânţarilor, precum şi tratamentul de dezinsecţie (combaterea căpuşelor). De asemenea, se face şi cel de-al 5-lea tratament destinat combaterii dăunatorilor plantelor, care vizează şi insecta „Tigrul platanului”. Acţiunea de combatere a ţânţarilor se desfăşoară în timpul nopţii.

 

 

×
Subiecte în articol: masuri infectare west nile