Un lockdown național de trei săptămâni a început, ieri, în Austria, pe fondul creşterii masive a numărului de infecţii COVID, deși două treimi dintre austrieci sunt vaccinaţi cu schema completă împotriva SARS-CoV-2. Tot Austria este și prima ţară din Uniunea Europeană care va introduce vaccinarea obligatorie anti-COVID, în februarie 2022. Anul următor, trebuie să ne așteptăm la astfel de situații, în care persoane vaccinate trebuie să stea în lockdown, însă la noi „nu există o greșeală mai mare decât a face vaccinarea anti-COVID să fie obligatorie”, este de părere dr. Marius Geantă, cofondator al Centrului pentru Inovație în Medicină. În contextul în care tot mai mulți specialiști din întreaga lume se tem de apariția unor noi tulpini virale care să afecteze și persoanele vaccinate, medicul spune că autoritățile de la noi trebuie să-și mute obiectivul „de la promovarea vaccinării și atât, către controlul pe termen scurt, mediu și lung al pandemiei”. Ultimele date publicate de INSP arată că doi din 10 români depistați cu COVID au făcut, deja, cunoștință cu „nepoții Deltei”.
Circa 40.000 de oameni au ieşit sâmbătă în centrul Vienei pentru a-şi exprima nemulţumirea față de noile măsuri luate de Austria, prima ţară din Uniunea Europeană care va introduce vaccinarea obligatorie anti-COVID-19, în februarie 2022. Mai mult, de ieri, toată țara a intrat în carantină națională. Indiferent că sunt vaccinați sau nevaccinați, timp de trei săptămâni, oamenii îşi vor putea părăsi locuinţele doar pentru a merge la locul de muncă, pentru cumpărarea bunurilor de strictă necesitate şi pentru a face activităţi sportive în spaţii deschise.
Dr. Marius Geantă spune că în 2022 trebuie să ne așteptăm la astfel de situații, în care persoanele vaccinate trebuie să stea în lockdown „și se vor întreba de ce, din moment ce s-au vaccinat”.
Mai mult, spune medicul, „este mare probabilitatea de apariție a unor variante ale virusului care să afecteze persoanele vaccinate într-o măsură mai mare decât s-a întâmplat cu variantele despre care discutăm acum”. Prin urmare, vom avea și persoane vaccinate complet, chiar și cu trei doze, „care vor fi în situația să se infecteze și să aibă nevoie de acces la noile terapii orale sau la anticorpii monoclonali abia autorizați în UE”.
Vaccinurile nu pot opri pandemia singure
Deși, după aproape un an de la demararea campaniilor de vaccinare anti-COVID, se poate spune că vaccinurile au un profil de siguranță foarte bun și predictibil și protejează în mare măsură față de formele grave de boală, „singure, vaccinurile din prima generație nu pot opri pandemia”, consideră medicul, ci trebuie combinate cu alte măsuri.
„În acest context:
-
nu există o greșeală mai mare decât a face vaccinarea anti-Covid să fie obligatorie. Nu avem suficiente argumente științifice, plus că este oricum târziu și deja suntem polarizați ca societate;
-
nu există o greșeală mai mare decât, din dorința de a susține vaccinarea (personal, am fost printre primii medici care s-au pronunțat și rămân ferm provaccinare), să scădem valoarea terapiilor (medicamente orale, anticorpi monoclonali) sau a altor mijloace utile în lupta împotriva pandemiei (testare, anchetă epidemiologică, secvențiere și utilizarea datelor, purtarea măștii, evitarea aglomerațiilor);
-
nu există o greșeală mai mare decât să continuăm campaniile cu influenceri care răspund la întrebările anului 2020, accentuând de fapt infodemia”, a afirmat dr. Geantă, într-o postare pe Facebook.
Potrivit acestuia, în prezent, ezitarea față de vaccinarea anti-COVID are prea puțin legătură cu vaccinul în sine, cu proprietățile sale medicale sau cu argumentele științifice, și se corelează mai mult cu încrederea redusă în autorități (de la politicieni, la medici) și o regăsim ca atitudine generală în privința mai multor măsuri antipandemie (purtarea măștii, lockdown, testare).
„Trebuie să ne mutăm obiectivul, să schimbăm narativul, de la promovarea vaccinării și atât, către controlul pe termen scurt, mediu și lung al pandemiei, utilizând, nu e nicio îndoială, ca principală armă, vaccinul. Dar să le adăugăm, pe rând, și pe celelalte”, spune dr. Marius Geantă.
Un scenariu catastrofal, dar posibil
Și medicul Valeriu Gheorghiță, șeful CNCAV, vorbește despre un scenariu „catastrofal”, dar posibil, și anume probabilitatea apariției unei noi tulpini mai agresive decât Delta, care să eludeze răspunsul imunitar.
„Pericolul în momentul de față nu este să avem o variantă virală mai transmisibilă decât este deja varianta Delta, ci o variantă virală care ocolește răspunsul imun, care eludează parțial sau în totalitate răspunsul imun. Or, acest lucru ar fi catastrofal. (...) Practic, ar însemna ca vaccinurile actuale și protecția dobândită până la acest moment la nivel populațional, ca urmare a trecerii prin boală și ca urmare a vaccinării, să nu fie îndeajuns de suficiente pentru a preveni noile îmbolnăviri”, a afirmat Valeriu Gheorghiță, la un post de televiziune, precizând că este vorba despre un risc global.
Delta face loc „nepoților”
După trei luni în care raportările săptămânale ale specialiștilor de la Institutul Național de Sănătate Publică au arătat că în România circulă exclusiv tulpina Delta, ultimul raport, publicat săptămâna trecută, a venit cu o surpriză: 20% dintre rezultatele secvențierilor au fost cu alte variante. Potrivit documentului, sunt tulpini care nu sunt clasificate drept variante care determină îngrijorare (VOC).
Este vorba însă despre mai multe variante ale coronavirusului, cu diverse mutații, care circulă intens în România și care, potrivit cercetătorului Octavian Jurma, fac parte tot din ramura Delta, iar o parte dintre acestea „sunt variante de interes care sunt incluse generic în grupul Delta Plus”. „Între variantele grupului Delta Plus se va da cel mai probabil bătălia pentru supremația variantei care va înlocui varianta B.1617.2, Delta ancestrală dacă îi putem spune așa”, a explicat specialistul pe o rețea de socializare.
Epidemiologii din Statele Unite, care se întâlnesc online săptămânal pentru a discuta despre cele mai recente indicii referitoare la noile variante de Covid-19 raportate în întreaga lume, au început să se refere la variantele incluse în grupul Delta Plus ca fiind „nepoții Deltei”, potrivit The Guardian. Aceștia sunt de părere că, inevitabil, în următorii doi ani va exista o altă variantă semnificativă a virusului, care va concura și ar putea depăși tulpina Delta.