x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Un medicament pentru astm, primul tratament care ține în frâu alergiile alimentare severe

Un medicament pentru astm, primul tratament care ține în frâu alergiile alimentare severe

de Monica Cosac    |    27 Feb 2024   •   09:00
Un medicament pentru astm, primul tratament care ține în frâu alergiile alimentare severe

Milioane de oameni din întreaga lume riscă, în fiecare moment, să își piardă viața din cauza reacțiilor alergice severe, chiar și dacă mănâncă accidental o cantitate infimă dintr-un aliment la care care ei sunt alergici, iar pericolul este și mai mare în cazul copiilor mici.

Acum însă oamenii de știință au descoperit o nouă modalitate de a reduce riscul de reacții alergice periculoase. Un studiu recent a arătat că medicamentul omalizumab (Xolair), permite persoanelor cu alergii alimentare să tolereze doze mai mari de alimente alergene înainte de a dezvolta o reacție alergică după o expunere accidentală. De asemenea, duce la reacții mai ușoare, care nu le mai pun viața în pericol, dacă sunt expuși.

Tratamentul injectabil Xolair (cu denumirea generică omalizumab), a fost aprobat inițial cu mai bine de două decenii în urmă, atât în Statele Unite, cât și în Uniunea Europeană (UE), pentru a trata astmul alergic persistent moderat până la sever, urticaria și rinosinuzita cronică, la anumiți pacienți.

O nouă cercetare, condusă de oamenii de știință de la Școala de Medicină a Universității Stanford din California, Statele Unite, și publicată duminică în New England Journal of Medicine, a descoperit că utilizarea regulată a medicamentului omalizumab ar putea face viața mai sigură pentru oamenii cu alergii, protejându-i de reacții severe, cum ar fi dificultăți de respirație și anafilaxie, dacă mănâncă fără să vrea o cantitate mică din alimente comune și omniprezente în tot felul de preparate și dulciuri, precum: arahidele, laptele, ouăle și grâul.

„Un nou tratament promițător”

„Sunt încântată că avem un nou tratament promițător pentru pacienții alergici la multiple alimente. Această nouă abordare a arătat răspunsuri foarte bune pentru multe dintre alimentele care le declanșează alergiile”, spune unul dintre autorii principali ai studiului, Sharon Chinthrajah, profesor asociat de medicină și pediatrie la Școala de Medicină a Universității Stanford.

Xolair nu vindecă alergiile alimentare, așa că oamenii trebuie să evite în continuare alimentele care cauzează alergii citind etichetele și întrebând cum sunt preparate alimentele pe care le consumă. 

Însă „studiul a arătat că omalizumab poate fi un strat de protecție împotriva expunerilor mici, accidentale”, spune și Robert Wood, unul dintre autorii principali și profesor de pediatrie la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins. 

„Pacienții afectați de alergii alimentare se confruntă cu o amenințare zilnică de reacții care pun viața în pericol din cauza expunerilor accidentale”, a subliniat acesta. 

Pe baza rezultatelor acestui nou studiu, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a aprobat omalizumab, cu circa două săptămâni în urmă, pentru a include reducerea riscului de reacții alergice la alimente, atât la adulți, cât și la copiii cu vârste de peste un an. Acum este primul medicament aprobat pentru controlul alergiilor la mai multe alimente.

Ce arată noul studiu

Studiul a inclus 177 de copii cu vârste cuprinse între 1 și 17 ani în 10 locuri diferite din SUA, și cunoscuţi cu alergie la arahide și la alte cel puţin două alimente, printre care lapte, ouă, grâu, caju sau alune de pădure. Participanții au fost desemnați aleatoriu să primească Xolair sub formă de injecție, fie la două săptămâni, fie la fiecare patru săptămâni, în funcție de greutatea corporală și de nivelul lor de IgE (imunoglobulinele E, implicate în răspunsul imun al organismului) sau un placebo. 

După aproximativ patru luni de la primirea injecțiilor, copiilor li s-au administrat alune sau alți alergeni alimentari - în doze mult mai mari decât cele pe care le-ar putea întâlni dacă iau accidental o mușcătură de alimente care conțin acești alergeni. Dintre cei care au luat Xolair, 67% au putut tolera doza mai mare de arahide fără o reacție alergică severă, comparativ cu doar 7% dintre cei care au primit placebo. 

Totuși, după cele 4 luni de tratament, 17% dintre persoanele care au primit medicamentul nu și-au sporit toleranţa la alergen, manifestând simptome de la doza de 100 mg de proteine din arahide (ceea ce înseamnă aproximativ o treime dintr-o arahidă). De aceea, autorii studiului au subliniat că pacienţii care se știu alergici trebuie să evite în continuare cu stricteţe alergenii cunoscuţi, chiar dacă își iau medicamentul regulat.

„Alergiile alimentare au un impact social și psihologic semnificativ, inclusiv amenințarea reacțiilor alergice la expunerile accidentale, dintre care unele pot pune viața în pericol”, a spus prof. Sharon Chinthrajah, precizând că familiile se confruntă, de asemenea, cu problema achiziționării de alimente mai scumpe pentru a evita alergenii.

Cum acționează Xolair pentru a combate reacțiile alergice

Medicamentul omalizumab este un anticorp monoclonal care se leagă de toate tipurile de imunoglobulină E - anticorp produs de sistemul imunitar al organismului, ca răspuns la o amenințare - și le dezactivează. Până în prezent, omalizumab pare capabil să ofere un scut pentru mai mulți alergeni alimentari simultan.

„Credem că ar trebui să aibă același impact, indiferent de ce aliment este”, a spus Chinthrajah, care a descris medicamentul ca pe „un burete care scoate anticorpii alergici din circulație”.

×