x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medicii cer deputaţilor să adopte rapid legea vaccinării

Medicii cer deputaţilor să adopte rapid legea vaccinării

de Monica Cosac    |    12 Dec 2017   •   12:30
Medicii cer deputaţilor să adopte rapid legea vaccinării
Sursa foto: luiscar/Getty Images/iStockphoto

După ce a consultat mai multe organizaţii profesionale din domeniul medical, Colegiul Medicilor din România (CMR) a trimis o adresă Camerei Deputaţilor prin care solicită adoptarea cât mai rapid a legii vaccinării, într-o formă clară, cu responsabilităţi asumate. Medicii consideră că vaccinarea este un drept al copilului, necesar pentru a obţine cea mai bună stare de sănătate posibilă.

În solicitarea adresată deputaţilor, CMR precizează că imunizarea reprezintă “măsura profilactică cu cel mai mare succes din istoria medicinii, cu impact major în sănătatea publică prin prevenirea bolilor infecţioase grave, a complicaţiilor sau a deceselor produse de acestea”.  

“Vaccinarea a contribuit decisiv la scăderea mortalităţii şi morbidităţii prin boli infecţioase, a dus la creşterea substanţială a speranţei de viaţă. În fiecare an circa 3 milioane de vieţi sunt salvate prin vaccinare”, subliniază semnatarii adresei trimise la Camera Deputaţilor, reamintind că în România se înregistreză o scădere îngrijorătoare a imunizării, scădere care nu a putut fi atenuată nici măcar în condiţiile în care suntem în plină epidemie de rujeolă – o boală ce poate fi prevenită prin vaccinare. Peste 10.000 de persoane, în mare majoritate copii, s-au îmbolnăvit de rujeolă, iar 36 au decedat. Dintre cazurile înregistrate, 99% nu erau vaccinate sau erau vaccinate incomplet, mai spun medicii.

“CMR a încurajat o reglementare legală solidă a activităţii de vaccinare, responsabilizarea clară a celor implicaţi, începând cu autorităţile, corpul profesional medical dar şi reprezentanţii legali ai copiilor. Colegiul Medicilor din România îşi doreşte ca aceste responsabilităţi să aibă ca rezultat, în primul rând, protejarea vieţii copiilor dar şi a persoanelor adulte iar, în al doilea rând, reglementările să respecte principiile de bază ale exercitării profesiei medicale consacrate, a drepturilor constituţionale dar şi a tratatelor şi convenţiilor internaţionale la care România este semnatară”, se arată în adresa CMR.  

Proiectul de lege se află în procedură parlamentară la Camera Deputaţilor şi, potrivit medicilor, este în situaţia în care numeroase amendamente solicitate pot schimba semnificativ principiile care au stat la baza elaborării acestuia şi pot influenţa negativ modul de aplicare a legii, “ceea ce reprezintă o lovitură dată sănătăţii publice şi responsabilităţii pe care trebuie să o avem cu toţii faţă de sănătatea copiilor noştri”.

Organizaţiile profesionale fac apel la respectarea interesului superior al copilului şi dreptului acestuia de a primi cele mai bune îngrijiri medicale - inclusiv prin vaccinare - ceea ce constituie o obligaţie pentru statul român, pentru profesioniştii din sănătate şi pentru părinţi.

Reprezentanţii medicilor spun că au transmis şi câteva puncte de vedere constructive care să ajute parlamentarii la adoptarea unui act normativ coerent.

 

×
Subiecte în articol: vaccinarea