x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Meserii care cresc riscul de cancer ovarian

Meserii care cresc riscul de cancer ovarian

de Monica Cosac    |    14 Iul 2023   •   07:20
Meserii care cresc riscul de cancer ovarian

Deși este una dintre cele mai des întâlnite forme de cancer la femei, în lipsa unor simptome specifice, cancerul ovarian este depistat, de cele mai multe ori, când deja se află într-un stadiu avansat și greu de tratat. Tocmai de aceea, oamenii de știință își îndreaptă atenția către factorii de risc profesional. Un studiu publicat recent a relevat că frizerițele, coafezele, cosmeticienele și contabilele au risc crescut de cancer ovarian. 

 

Cancerul ovarian este una dintre bolile oncologice care curmă viața multor femei, la nivel mondial, însă până acum oamenii de știință au identificat puțini factori de risc ce pot fi modificați. 

Factorii de mediu, inclusiv cei asociați cu locul de muncă, pot crește riscul pentru cancer, dar relativ puține studii au evaluat riscurile profesionale cu care se confruntă femeile, spun cercetătorii americani care au demarat acest studiu. Chiar și cei care au făcut astfel de evaluări, adesea nu au reușit să țină cont de alți factori potențial influenți, locuri de muncă anterioare sau au inclus relativ puține participante, limitând astfel constatările.

Pentru a evita aceste probleme, cercetătorii s-au bazat acum pe istoricul de angajare pe parcursul vieții dintr-un alt studiu bazat pe populație și au făcut o analiză amplă pe două dimensiuni ale locului de muncă: angajarea într-o anumită meserie sau industrie și expunerile profesionale specifice.

În total, 491 de femei care au fost diagnosticate cu cancer ovarian epitelial au fost incluse în studiul actual, iar datele lor au fost comparate cu cele ale altor aproape 900 de femei care nu au avut cancer ovarian. S-au colectat informații de la toate participantele cu privire la mediul socio-demografic, istoricul medical, medicamentele prescrise, istoricul reproductiv, greutatea și înălțimea, stil de viață și istoricul de angajare pe parcursul vieții. Iar durata cumulativă a angajării într-un loc de muncă sau industrie a fost apoi clasificată în două categorii: mai puțin de 10 ani și 10 sau mai mulți ani.

Totodată, a fost utilizată matricea canadiană de expunere la locul de muncă (CANJEM) pentru a calcula expunerea participantelor la agenți specifici la job și, după ce au luat în considerare factorii potențial influenți, calculele au arătat că mai multe meserii pot fi legate de un risc crescut de boală.

 

Risc triplu pentru cele cu peste 10 ani de muncă în saloane de înfrumusețare

 

Mai exact, munca de 10 sau mai mulți ani ca frizeriță, coafeză, cosmeticiană și în meserii conexe a fost asociată cu un risc de trei ori mai mare de cancer ovarian, în timp ce angajarea timp de 10 sau mai mulți ani în contabilitate a fost asociată cu o dublare a riscului, potrivit studiului publicat în revista Occupational and Environmental Medicine. De asemenea, munca în construcții aproape a triplat riscul de cancer ovarian.

În mod similar, munca pe termen lung în industria textilă și de confecționare îmbrăcăminte, inclusiv broderia, a fost asociată cu un risc mai mare cu 85% de a dezvolta boala, în timp ce munca în vânzări sau comerțul cu amănuntul a fost asociată cu riscuri crescute cu 45% și, respectiv, 59%.

Amoniac, pudra de talc, înălbitori

Descoperirile sugerează că expunerea cumulativă ridicată la anumiți agenți și substanțe folosite în aceste meserii și locuri de muncă are un rol important în creșterea riscului de cancer. 

Printre cei 18 agenți diferiți luați în calcul în această analiză s-au numărat: pudra de talc, amoniacul, peroxidul de hidrogen, praful de păr, fibrele sintetice, fibrele de poliester, coloranți organici și pigment, celuloză, formaldehidă, gaze propulsoare (folosite în spray-uri) și substanțe chimice naturale din benzină și înălbitori.

Frizerițele, coafezele, cosmeticienele și lucrătorii afiliați au locurile de muncă expuse cel mai frecvent la 13 dintre acești agenți - inclusiv amoniac, peroxid de hidrogen, coloranți și pigmenți organici și înălbitori - și reprezintă a doua cea mai frecventă ocupație expusă la pudra de talc, potrivit medicalxpress.com

Nu este clar însă dacă aceste asocieri între meseriile respective și cancerul ovarian au fost determinate de un singur agent, de o combinație a acestora sau de alți factori de la locul de muncă, spun cercetătorii.

Pe de altă parte, cercetătorii au recunoscut că, în acest studiu, numărul de femei angajate în anumite locuri de muncă - precum: tipografie, producție de textile, curățătorie chimică etc. - sau care au fost expuse la agenți specifici, inclusiv cei raportați anterior ca factori potențiali de risc pentru cancerul ovarian (azbest și pesticide) a fost mic. De aceea, vor fi necesare studii suplimentare pentru a confirma și detalia aceste rezultate.

Doctorii Melissa Friesen și Laura Beane Freeman de la Institutul Național al Cancerului din SUA au subliniat că trebuie incluse mai multe femei în studiile despre cancerul profesional, tocmai pentru a identifica factorii de risc pentru cancerele specifice lor. 

Mai multe dintre femeile cu cancer ovarian au avut un nivel de educație mai scăzut, o utilizare mai scurtă a contraceptivelor orale și nici unul sau mai puțini copii decât femeile din grupul de comparație. Însă aceștia sunt toți factori potențiali de risc pentru boală deja cunoscuți.

O afecțiune tăcută până în stadii avansate

​Cancerul ovarian provoacă cele mai multe decese și are cele mai mici șanse de supraviețuire dintre cancerele ginecologice. Este o boală tăcută, astfel că, de cele mai multe ori, este diagnosticată târziu. 

Pe de o parte, nu există un test de screening relevant pentru această afecțiune, iar simptomele pot fi vagi și pot fi confundate cu alte afecțiuni inofensive din sfera digestivă. Simptomele includ: balonare, stomac umflat, indigestie, dureri pelvine sau abdominale, edeme la nivelul picioarelor, pierderea poftei de mâncare sau senzația de sațietate rapidă după masă și nevoia de a urina mai des. 

 

În România, în fiecare zi, trei femei mor din cauza cancerului ovarian.

×
Subiecte în articol: cancer ovarian meserii risc