După aproape opt decenii, în care militarii români au purtat aceeaşi uniformă de dinainte de Al Doilea Război Mondial, Ministerul Apărării Naţionale vrea să îmbunătăţească imaginea Armatei cu ajutorul unei ţinute mai elegante, dar şi mai confortabile. Sacouri, parpalace, paltoane, chipiuri, fuste peste genunchi pentru doamne şi pălării elegante pe nuanţe de crem şi albastru din lână şi cordura au fost etalate pe podiumul de la Cercul Militar Naţional.
Propunerile pentru noile uniforme de oraş ale Forţelor Terestre şi Forţelor Aeriene îi aparţin designerului Alexandru Ciucu şi sunt inspirate din ţinutele armatei franceze, britanice, italiene sau americane.
Un element de noutate este că gradele nu mai sunt diferenţiate cromatic în funcţie de armă, ci au au fond maro închis pentru toate forţele terestre şi fond bleu pentru toate forţele aeriene. Țesătura propusă este un amestec de lână merinos (40%) și 60% cordura (o fibră sintetică cu rezistență mai mare la acțiunea factorilor mecanici și chimici.
În funcție de specificul fiecărei categorii de forțe ale armatei, culorile noilor uniforme sunt:
- Forţele terestre: fond bej cu vipușcă bej pentru soldați și subofițeri și fond bej cu vipușcă maro închis pentru ofițeri și generali. Pentru o rezistență mai mare la murdărire, în cazul forțelor terestre există pentru toate grădele și variantă pantalonului sau fuștei de culoare maro închis. Acestea se pot folosi doar în timpul serviciului, nu pe stradă și nu la ceremonii.
- Forţele aeriene: fond albastru închis cu vipușcă albastru închis pentru soldați şi subofițeri şi fond albastru închis cu vipușcă bleu pentru ofițeri și generali.
Creatorul de modă a dezvăluit că armata franceză l-a inspirat cel mai mult ca nuanţă de culoare în colecţia sa, dar şi armata SUA, de la care s-a inspirat în mod special pentru pălăria de damă, precum şi armata italiană, pentru hainele cambrate. De asemenea, designerul a spus că este o colecţie dedicată regelui Mihai, punctând că ţinutele create pentru militarii românii reprezintă cadoul său pentru ţară în Anul Centenar.
Şeful Direcţiei Logistice a Statului Major al Apărării, generalul de brigadă Constantin Negrea spune că ţinuta din prezent a militarilor este atestată din anul 1939: „Este o perioadă destul de lungă de timp şi am simţit nevoia să ridicăm imaginea armatei române prin eleganţă, prestanţă şi prin atitudine”.
În prima parte a anului 2019, modelele propuse vor fi prezentate în garnizoanele din ţară, pentru ca militarii să îşi exprime opinia, şi abia apoi se va putea trece la echiparea Armatei României.
“Am făcut ca uniforma de ofiţer şi de general să fie mult mai uşor recognoscibilă. Ne dorim să fie o uniformă iubită, şi nu una impusă. Oamenii să o poarte cu drag, să simtă că se regăsesc în ea”, a mai spus Alexandru Ciucu, designer