x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Minibiblioteci în spitale, cu volume de dar

Minibiblioteci în spitale, cu volume de dar

de L. Budin    |    07 Sep 2020   •   20:15
Minibiblioteci în spitale, cu volume de dar

Asociaţia Create.Act.Enjoy, care face terapie prin artă în spitalele din Cluj-Napoca, a găsit o cale de a distrage pacienţii de la grijile legate de boală. Pentru a compensa faptul că anul acesta nu mai poate organiza obişnuitele ateliere creative, asociaţia a organizat o colectă de carte şi a montat deja primele minibiblioteci în câteva unităţi sanitare din municipiu.

 

Colecta publică de „cărți bune pentru zile senine” a avut loc deja, iar până pe 20 septembrie urmează să fie montate, în cele cinci spitale partenere, toate cele 15 minibiblioteci. Rafturile-fantezi sunt opera unor designeri şi pictori, voluntari ai asociaţiei.

Program adaptat

„E primul an în care organizăm aşa ceva”, spune Raluca Bugnar, PR-ul Create.Act.Enjoy. „În fiecare vară, foloseam cărţi în cadrul atelierelor cu pacienţii. Anul acesta, din cauza condiţiilor sanitare, a trebuit să ne adaptăm programul şi să transformăm totul în activităţi pe care fiecare să le poată desfăşura singur, în salon”.

Donaţiile s-au făcut în locuri special amenajate, în librăriile din oraş. S-au primit şi vreo 200 de tomuri de specialitate – DEX-uri, tratate de medicină, manuale – care nu vor ajuge la pacienţi, ci vor fi folosite într-un proiect de educaţie non-formală, pentru tinerii care învaţă în mediul rural.

O experienţă nouă

Raluca spune că, până la sfârşitul anului, membrii asociaţiei vor verifica periodic rafturile din spitale, pentru a vedea cum se prezintă cărţile, dacă sunt în stare bună, dacă trebuie completată colecţia. „Ne gândim să aducem şi câteva reviste literare”, adaugă ea.

Fiecare carte va avea la interior nişte fişe, pe care doritorii vor putea să facă însemnări, ca să nu mâzgălească paginile. „E o experienţă nouă şi pentru noi”, spune Raluca. „La anul, când vom demara o nouă ediţie de terapie prin artă, vom lua feedback de la pacienţi în privinţa acestor minibiblioteci”.

 

Toate rafturile cu cărţi sunt însoţite de un afiş explicativ, care îi îndeamnă pe cititori să-şi dezinfecteze mâinile înainte de a lua un volum pentru a-l citi în salon, să facă la fel înainte de a relua cititul după o pauză, şi să pună cartea la loc în bibliotecă după ce au terminat lectura (evident, tot cu mâinile curate).

 

„Terapia prin artă are ca scop creșterea stării de bine în comunitate. Activitățile artistice și creative propuse au rolul de a ameliora sănătatea psihică, emoțională și fizică a persoanelor de orice vârstă”.

Membrii asociaţiei Create.Act.Enjoy

 

Credit foto: Bogdan Botaş

 

×