x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ministerul Educaţiei, dat în judecată

Ministerul Educaţiei, dat în judecată

de Theodora Şutiu    |    20 Dec 2018   •   13:10
Ministerul Educaţiei, dat în judecată

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) a anunţat, ieri, că a dat în judecată Inspectoratul Școlar Județean Covasna şi Ministerul Educaţiei pentru că au refuzat să îi aloce unei eleve cu dizabilități un profesor de sprijin la clasă.

Fetița, care este în prezent în clasa a II a, nu a beneficiat niciodată de profesor de sprijin, de la înscrierea în şcoală, în ciuda Certificatului de Orientare Școlară care prevede adaptarea programei școlare și alocarea cadrului didactic.

Preşedintele CEDCD, Mădălina Turza, a declarat că acest caz al micuței eleve din Covasna nu este singular, denunţând un fenomen de nerespectare a prevederilor referitoare la măsurile de suport pentru elevii cu CES (Cerinţe Educative Speciale) în școlile de masă. “Încercăm să obligăm sistemul să respecte drepturile tuturor copiilor aflați în această situație. Măsurile de suport în școală – profesori de sprijin, adaptarea programei, intervenții specializate, mijloace de tehnologie asistivă – nu sunt un moft, ci un drept al elevilor cu dizabilități și o obligație a MEN, inspectoratelor și școlilor. Iar acestea nu sunt negociabile”, explică Turza.

Rolul unui profesor de sprijin

Activitatea profesorului de sprijin este strâns legată de activitatea cadrelor didactice și, împreună, aceștia încearcă să alcătuiască un plan de intervenție pentru elevul cu nevoi educaționale speciale. Principalul rol al acestuia este să desfășoare activități de învățare, stimulare, compensare și recuperare pentru elevii cu nevoi educaționale speciale. (Theodora Şutiu)

Reprezentanţii CEDCD afirmă că, între timp, eleva de şcoală primară încheie încă un semestru fără suportul necesar învăţării, alături de mulţi alţi copii din ţară aflaţi în situaţii similare.

 

 

 

×