Ministerul Muncii are informaţii potrivit cărora mai multe instituţii de ocrotire a copiilor fac trafic cu minori sau îi folosesc pentru prostituţie, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru. Informaţiile au fost primite de la serviciile secrete, fiind în prezent controale în mai multe astfel de instituţii. Pîslaru spune că descentralizarea serviciilor sociale face ca ministerul să nu poată interveni în astfel de cazuri, Guvernul urmând să modifice acest lucru.
Potrivit ministrului Muncii, există patru sau cinci anchete deja în derulare la centrele de copii unde există suspiciuni că minorii ar fi folosiţi pentru prostituţie sau traficaţi. "În zona de sud-est a ţării există suspiciuni de trafic de persoane şi prostituţie legate de instituţiile care găzduiesc copiii în numele statului. Informaţiile există. În acest moment sunt în derulare investigaţii, care, în momentul în care se strâng probele, evident vor deveni anchete. Am văzut că şi în Bucureşti există rapoarte în acest sens", a spus Pîslaru într-o emisiune a postului Digi 24. Pîslaru spune că a cerut prefecţilor să înceapă anchete pe cont propriu în centrele de copii. "Acest tip de abuzuri, sunt, din păcate, lucruri care se întâmplă în mai multe locuri în această ţară. Am pus Autoritatea Naţională privind Protecţia Copilului împreună cu Inspecţia Socială cu Direcţia de Sănătate Publică să facă controale semnificative, sistematice, la toate centrele care au în îngrijire copii. Am vorbit într-o videoconferinţă cu toţi prefecţii şi şefii de Consilii Judeţene să-şi demareze propriile lor investigaţii şi câteva au început lucrurile acestea. Sunt lucrui care persistă de câţiva ani. Este vorba de o ignorare şi o marginalizare sistematice", a spus Pîslaru. Acesta s-a plâns că ministerul nu poate interveni direct în astfel de cazuri, statutul asistenţilor sociali fiind unul care nu le conferă multe puteri. "Din păcate sistemul de asistenţă socială nu este sub controlul Ministerului Muncii. Eu nu am niciun control. Inspecţia Socială e descentralizată, dar vrem să schimbăm acest lucru. Când ANPC găseşte carne stricată într-un galantar, poate da amendă penală. Eu când găsesc un copil abuzat într-o instituţie publică sau privată nu pot să dispun decât o măsură administrativă care poate fi ignorată. Este un lucru de neconceput. De-asta vom întări instituţia asistentului social", a spus Pîslaru. Acesta a adăugat că una din hibele protecţiei sociale din România este faptul că se bazează prea mult pe beneficii – partea pasivă a sistemului, şi prea puţin pe servicii – partea activă a sistemului.
"Sunt copii ţinuţi pe droguri, mă refer la neuroleptice, care, practic, au acelaşi efect ca un drog. Îi sedează. Este un lucru foarte grav. Dar nu o să facem ordine doar prin controale şi arestări. Este o problemă care ţine de sistem", Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii
Ministrul Muncii spune că a primit primele informaţii despre abuzuri în luna mai