x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Nelinişti în pandemie: seniorii, cei mai speriaţi

Nelinişti în pandemie: seniorii, cei mai speriaţi

de L.Budin    |    23 Apr 2020   •   10:41
Nelinişti în pandemie: seniorii, cei mai speriaţi
Sursa foto: Victor Stroe

 Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a dat publicităţii cel mai recent dintre studiile dedicate percepțiilor, atitudinilor și comportamentelor românilor pe durata pandemiei. Analiza evaluează stările emoţionale ale compatrioţilor în prima lună de distanţare socială şi urmăreşte în special efectele asupra populaţiei de peste 65 de ani – care s-a dovedit extrem de vulnerabilă din acest punct de vedere.

 

În luna de izolare studiată, s-a dovedit că 25% dintre seniori nu mai au pe nimeni alături, iar 45% au drept tovarăş apropiat doar partenerul de viaţă – deci tot o persoană aflată în grupa de risc. Din persoanele de peste 65 de ani, 55% trăiesc cu frica de infectare, pe care o consideră fatală, şi mai mult de jumătate se simt singuri. Spaima că va avea loc o criză de alimente dă coşmaruri la 47% din seniori, iar 25% dintre ei au senzaţia că sunt afectaţi de boli pe care nu le aveau înainte.

 

Dorul de cineva drag

Mai mult de trei sferturi dintre participanții la studiul IRES declară că, în prima lună de izolare, au simțit dorința de a se vedea cu cineva drag. Alte sentimente care îi încearcă pe români sunt teama legată de pierderea surselor de trai, de deciziile luate de autorităţi sau anxietatea aferentă singurătăţii.

O treime dintre români se teme de decesul care ar putea urma infectării cu noul coronavirus, dar și de o posibilă lipsă a produselor alimentare de bază. În perioada studiată, 3 din 10 români declară că au trăit stări de nervozitate neobișnuite.

 

Îngrijorări şi supărări

Tinerii experimentează, într-o proporție mai mare, sentimentul că sunt părăsiți de toată lumea și se confruntă, într-un grad mai ridicat, cu stări de încordare nervoasă. Pe lângă lipsa celor dragi, tinerii resimt și nevoi legate de socializare, una dintre acestea fiind și dorința de a merge la restaurant.

Persoanele între 36 și 50 de ani sunt îngrijorate, în proporții mai ridicate, de perspectiva de a rămâne fără surse de trai, și declară, într-un procent mai mare, că au fost deranjate de deciziile luate autorități.

 

Certuri în familie

Femeile sunt mai neliniştite cu privire la viitor. Spre deosebire de bărbați, le este teamă, într-un procent mai mare, să nu rămână fără resurse de trai sau fără alimente, și tot ele au temeri mai mari legate de moartea cauzată de infectarea cu noul coronavirus.

Analiza arată că femeile au experimentat, mai mult decât bărbații, stări de nervozitate și certuri cu cei din familie.

4 din 10 români au temeri legate de imposibilitatea asigurării surselor de trai, pe fondul prelungirii crizei generate de pandemie.

 Studiul mai arată că 14% din români au fost singuri în prima lună de izolare şi că 1 din 5 români a trecut prin această perioadă doar alături de partenerul de viață. Singuri au stat în proporții mai crescute cei cu vârsta de peste 51 de ani și femeile.

 

 

×