x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Niciun medic de familie nu vrea un cabinet din Pitești 

Niciun medic de familie nu vrea un cabinet din Pitești 

de Mariana Zaharia    |    11 Aug 2021   •   07:20
Niciun medic de familie nu vrea un cabinet din Pitești 

Se acutizează criza medicilor de familie. Doctorii deja existenți în sistem spun că tinerii medici ocolesc acest domeniu. Se specializează în medicină de familie, apoi pleacă din țară. Așa se face că, în prezent, sunt foarte multe localități cu doctori ce ar fi trebuit să se pensioneze deja sau care o vor face în scurt timp și nu este nimeni dornic să le ia locul. 

 

Lucrurile nu sunt grele doar în mediul rural, așa cum s-ar fi așteptat doctorii, ci chiar și la oraș. Așa se face că un medic de familie din Pitești nu găsește un alt specialist căruia să îi lase cabinetul și pacienții, deși caută de o jumătate de an un înlocuitor, pentru că a atins vârsta pensionării. În lipsa unui înlocuitor, doctorița nu poate pleca. Ar lăsa o bună parte din oamenii cartierului piteștean Trivale fără rețete, fără adeverințe, fără consultații, fără trimiteri. 

„Cabinetele noastre nu vin de la stat, ele sunt cu bani. Fiecare dintre noi și-a cumpărat cabinetul. A făcut credit la bancă, plătește rate și când își încheie activitatea îl vinde. Cei tineri care vin trebuie să treacă prin aceleași lucruri, credit la bancă să preia cabinetul. Să cumpere, adică. Un cabinet costă în jur de 38.000 de euro. Plătești ani de zile la el, ca la o casă. Noi, cei care ne retragem, nu ne permitem să le cedăm pur și simplu, iar cei care vin, ei bine, preferă să nu mai vină. Ce fac? Pleacă afară. În Franța lucrează pe 7.000 de euro pe lună, în România nu iau nici 7.000 de lei. Iau vreo 4.000 de lei, pentru că statul îți pune limită de 20 de consultații pe zi. Avem situația colegei noastre din Pitești care nu are cui să lase cabinetul. Mai avem aceeași situație în comune din sudul județului”, explică Mariana Boșneag, președintele Asociației Medicilor de Familie din Argeș. 

Situație de criză în multe județe ale țării
„Pe vremea mea era concurență. Acum, medicii pleacă, dar nu trebuie judecați pentru că vor un trai mai bun. Mai am puțin și mă pensionez. Toată viața am fost medic de familie la țară și nu regret, nu aș face altceva. Iubesc natura și nu aș suporta să lucrez la oraș. La fel, un medic de la oraș nu ar veni la țară, deși aici oamenii au alt respect pentru doctor. Nou-născuți, femei însărcinate, persoane cu nevoi speciale sau fără posibilități, vârstnici - toți depind de medicul de familie. Dacă el nu există, ei nu au acces la servicii medicale”, spune un doctor din județul Dolj.

„Soluția ar fi o intervenție a responsabililor din cadrul Ministerului Sănătății. Reintroducerea repartiției, așa cum era când am făcut noi studiile. Măcar pentru o vreme, medicul tânăr să profeseze în țara lui și apoi să poată pleca. Dar asta înseamnă intervenție asupra legii. Să se schimbe legea și să le dea și bani de cabinete”, mai spune medicul argeșean Mariana Boșneag. 

 

Medicii fac împrumuturi cu ipotecă pentru cabinete. Unii plătesc rate chiar și 35 de ani, iar cei în vârstă iau creditele pe o perioadă de 10 ani. 

 

Jumătate din localitățile țării, fără doctori

Medicii de familie trag de mulți ani semnale de alarmă cu privire la problemele cu care se confruntă asistența medicală primară, această „Cenușăreasă a sistemului sanitar din România”, însă nu par să fie auzite de cei care se perindă prin fotoliile călduțe de la Ministerul Sănătății. Iar lipsa specialiștilor în medicina primară se agravează de la an la an. O statistică realizată de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, la finalul anului 2019, arăta că mai mult de jumătate din localitățile din România (53%) fie nu au medic de familie, fie au medici de familie insuficienți. Mai exact, 424 de localități din România nu au niciun medic de familie, iar 1.098 de localități au medici de familie insuficienți.

 

1.522 de localități cu lipsă/deficit de medici de familie

×