x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Noaptea Cercetătorilor Europeni

Noaptea Cercetătorilor Europeni

de Redacția Jurnalul    |    29 Sep 2023   •   11:00
Noaptea Cercetătorilor Europeni

Copiii și adulții din întreaga țară sunt invitați să descopere vineri și sâmbătă lumea extraordinară a științei prin sute de activități destinate minților curioase, într-un eveniment din seria Nopții Cercetătorilor Europeni.

Tema de anul acesta „ReCoNnect – Research for Health” (Cercetare pentru Sănătate) aduce zona de cercetare de excelență din România în fața publicului larg și se concentrează pe modul în care știința îşi poate aduce contribuţia la dezvoltarea de soluții pentru sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător.

„Astfel de evenimente joacă un un rol esențial în facilitarea unei conexiuni mai strânse între cercetători, mediul privat și publicul larg. Noaptea Cercetătorilor Europeni oferă un cadru în care oameni de toate vârstele pot intra în contact direct cu lumea cercetării și inovației. În plus, ne dorim să atragem cât mai mulți tineri către știință. România are tineri geniali și talentați cărora, prin astfel de evenimente, le deschidem calea către o viitoare carieră în cercetare. Îi felicit pe cei care, în aceste zile, aduc munca lor de o viață mai aproape de noi într-un mod atractiv”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Evenimentul din București se desfășoară în parteneriat cu Primăria Sectorului 6, iar cei interesați sunt așteptați vineri, începând cu ora 16:00, în locul principal din Parcul Liniei (Strada Lujerului, Sector 6). Organizatorii au pregătit zone de jocuri, concursuri cu premii, experimente și dezbateri având ca temă centrală cercetarea din domeniul sănătății. Cele mai mari institute de cercetare și unele dintre cele mai importante instituții de învățământ superior din România vor prezenta soluțiile descoperite de ei pentru rezolvarea problemelor celor mai stringente privind sănătatea oamenilor, dar și a solului, apelor, plantelor și aerului, într-un efort conjugat de a oferi publicului vizitator o experiență memorabilă.

În Capitală se mai desfășoară evenimente și la Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, între orele 15:00 – 20:00, dar și la Muzeul Geologic Național, între orele 10:00 – 18:00.

Sâmbătă, publicul este așteptat și în Măgurele, orașul științei, începând cu ora 14:00. Cercetătorii vor veni cu noutăți în ceea ce privește studiile și contribuția lor în domeniul sănătății. Publicul va avea ocazia să afle despre cum se pot administra medicamente sub formă de picături în timpul călătoriilor spațiale și despre experimentul de monitorizare a ritmului cardiac – Arduino Doctor. Tot aici vor fi prezentate tehnologii și echipamente de ultimă generație și se va demonstra cum acestea pot fi utilizate în folosul societății. De asemenea, un planor „Perkoz” va fi expus în piață, iar curioșii vor interacționa cu piloții care le vor împărtăși din experiența lor.

În România, anul acesta, consorțiul ReCoNnect va organiza, sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, activităţi în 20 de locuri:

În 29 septembrie:

Baia Mare, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” și Muzeul de Științe Astronomice
Bistrița, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița și extensia Bistrița a Universității de Medicina, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” Târgu Mureș
Brăila, Facultatea de Inginerie și Agronomie
București, Parcul Liniei, Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, Muzeul Geologic Național
Buzău, EUROCAMPUS
Carei, Castelul Károlyi
Galați, Campusul Științei
Pitești, Centrul Regional de Cercetare Dezvoltare pentru Materiale, Procese și Produse Inovative
Râmnicu Vâlcea, River Plaza Mall
Rupea, Geoparcul Aspirant UNESCO Carpaterra, Cetatea Rupea
Sântămăria Orlea, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, Centrul comunitar Sânpetru
Suceava, platoul din fața Universității Suceava.

În 30 septembrie:

Berca, Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzăului, Târgul comunal Berca
Cluj Napoca, Casino Centrul de Cultură Urbană din Parcul Central
Solca, Liceul Tehnologic ”Tomsa Vodă”
Horezu, Geoparcul Aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte, Liceul „Constantin Brâncoveanu”
Măgurele, Piața Centrală
Siret, platoul din fața Colegiului Tehnic „Lațcu Vodă”
Târgu Neamț, Amfiteatrul de la Cetatea Neamț
Timișoara, Observatorul Seismologic Timișoara.

Noaptea Cercetătorilor Europeni se desfășoară la nivel național, pentru al doilea an consecutiv sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării şi are loc anual în peste 300 de orașe europene.

(sursa: Mediafax)

×