x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Noi amenzi în România. Persoanele care au prioritate în supermarketuri și instituții publice

Noi amenzi în România. Persoanele care au prioritate în supermarketuri și instituții publice

de Redacția Jurnalul    |    23 Oct 2023   •   15:00
Noi amenzi în România. Persoanele care au prioritate în supermarketuri și instituții publice

Un nou act normativ introduce amenzi mari pentru români începând din 23 octombrie 2023.

Legea 280/2023 privind accesul cu prioritate pentru femei gravide, precum și pentru persoane însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani prevede prioritate pentru aceste la casieriile magazinelor, ghișeele instituțiilor publice și la serviciile acestora. Mai mult, magazinele și instituțiile publice au obligația să amenajeze locuri de parcare destinate special acestor persoane.

Actul normativ menționează astfel că femeile gravide și persoanele însoțite de copii mici au prioritate la casieriile/ ghişeele/ casele de marcat ale unităților comerciale publice sau private, la cele ale instituțiilor publice, dar și la serviciile oferite de acestea, cu excepția situațiilor în care există deja case de marcat ori ghișee speciale speciale pentru categoriile de persoane amintite.

Mazaginele și instituțiile publice sunt obligate să anunțe acest lucru. 

Totodată, vor trebui amenajate și locuri de parcare pentru vehiculele cu care se deplasează aceste categorii de persoane, dacă numărul locurilor disponibile este mai mare de 10. Ar trebui să fie minim 2 locuri sau 4% din totalul parcării.

Instituțiile publice și magazinele au obligația să pună în practică prevederile legii până la 22 aprilie 2024.

De asemenea, neacordarea de prioritate femeilor însărcinate sau persoanelor însoțite de copii se pedepsește cu amenzi între 200 și 1.000 de lei. Neamenajarea locurilor de parcare speciale pentru aceste persoane ajunge la 10.000 de lei. De aceeași sancțiune sunt pasibili și șoferii care vor parca, fără a avea acest drept, pe locurile de parcare rezervate gravidelor și celor cu copii mici, de până la 5 ani.

Singura excepție de la sancțiunile de mai sus sunt angajații Ministerului Afacerilor Interne (MAI), unităților medicale (publice ori private) sau ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ce se află în exercitarea sarcinilor de serviciu, conform avocatnet.ro.

×