x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Fără beach-baruri pe litoral. Ce se va întâmpla cu plajele extinse?

Fără beach-baruri pe litoral. Ce se va întâmpla cu plajele extinse?

24 Oct 2022   •   12:29
Fără beach-baruri pe litoral. Ce se va întâmpla cu plajele extinse?
Sursa foto: Agerpres

Pe porțiunile de plaje extinse nu se vor mai putea amenaja mini baruri în următorii 5 ani, anunță MInisterul Mediului. Decizia a stârnit nemulțumirea hotelierilor dar și a turiștilor.

În timp ce hotelierii solicită ministerului să vină cu soluții, turiștii se plâng de faptul că trebuie să străbată un drum lung pentru a-și cumpăra apă sau băuturi răcoritoare. 

"Ce facem cu plajele în 2023 este o urgenţă imediată, pentru că sunt pachete deja puse în vânzare pentru vacanțele pe Litoral 2023. Este nevoie de beach-baruri pe plajă, înțelegem, da, nu se poate amenaja niciun fel de construcție nici măcar ușoară fără PUZ", spune Corina Martin din patronatul turistic, scrie antena3CNN.

Proiectul de extindere a plajelor de pe litoralul românesc prevede un total de 200 de hectare de nisip. Condițiile impuse de Ministerul Mediului privesc și interdicția de exploatare economică a acestora timp de 5 ani.

"Pentru beach-baruri înțeleg că este o problemă pe plan local, că există posibilitatea construirii lor fără plan de urbanism, acolo probabil va trebui să găsim împreună cu Ministerul Dezvoltării  o excepţie de la regula generală, să asigurăm construcţii temporare, pe perioadă scurtă, care să servească aceastui scop", a precizat Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Una dintre soluțiile analizate de autorități este de a muta plajele din subordinea guvernului, la autoritățile locale. Însă nu a fost încă întocmit un plan urbanistic zonale, astfel că administrațiile locale nu pot să decidă, deocamdată. 

"Voi fi unul din semnatari. Chiar cred că trebuie făcută treaba asta, însă, aşa cum a spus ministrul Tanczos, este o perioadă tranzitorie, adică nu vad cum am putea noi să preluăm astăzi plajele, având în vedere că este în plină desfasurare elaborarea unii PUZ", a explicat Vergil Chiţac, primarul din Constanţa.

Circa 130 de contracte de operare a plajelor vor expira în primăvara anului viitor. Acestea nu vor putea fi prelungite până la întocmirea unui PUZ.

 

×
Subiecte în articol: litoral plaje extinse bar beach-baruri