x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Noul COD RUTIER se va modifica! Vitezomanii şi şoferii agresivi au cel mai mult de suferit

Noul COD RUTIER se va modifica! Vitezomanii şi şoferii agresivi au cel mai mult de suferit

20 Sep 2016   •   17:01
Noul COD RUTIER se va modifica! Vitezomanii şi şoferii agresivi au cel mai mult de suferit

Şoferii agresivi şi cei care vor să facă şmecherii la volan vor plăti amenzi grele. Senatorii au pregătit mai multe modificări la Codul Rutier prin care cei care claxonează nejustificat sau aruncă mucuri de ţigări pe geam vor plăti amenzi de până la 1000 de lei. Pe lângă o amendă, şoferii care conduc pe trotuar sau fac slalom printre autoturisme rămân şi fără permis de conducere pentru două luni, informează Antena 3.

Printre prevederile Codului Rutier care vor fi dezbătute de senatorii în Comisia de Transporturi este şi cea care reintroduce sancţiunea ridicării autovehiculului. Maşinile vor putea fi ridicate atât de autorităţile publice, dar şi de operatori privaţi. Şi nici amenda pentru parcarea neregulamentară nu este de neglijat. Va fi de aproape 625 de lei, iar cei care nu o achită în 24 de ore, vor mai fi nevoiţi să plătească alţi 300 de lei pentru fiecare zi de întârziere.

Cât despre amenzile de circulaţie, cel mai dur vor fi sancţionaţi vitezomanii. Şoferii prinşi cu viteză mai mare de 60-70 de km/h peste limita legală riscă o amendă maximă de 6250 de lei şi li se mai ia şi permisul pentru trei luni. Între 2600 şi 6200 de lei plus 6 puncte de penalizare pot fi sancţionaţi şi şoferii care depăşesc cu 30-40 de km/h viteza maximă.

Cei care fac întreceri neautorizate dar şi cei care care au girofar sau au aparate pentru detectarea radarelor, vor plăti o amendă de până la 2500 de lei.

Agresivii la volan, adică şoferii care frânează brusc, fac slalom printre maşini sau depăşesc coloana de la semafor, rămân două luni fără permis şi plăteasc între 700 şi 1000 de lei. Tot la fel de mult vor fi taxaţi şi motocicliştii care circulă pe o roată, cei care aruncă mucuri de ţigară pe geamul maşinii sau blochează intersecţiile. O prevedere în plus este cea referitoare la biclişti. Ei vor fi amendaţi cu câte 625 de lei dacă nu circulă pe banda special destinată.

Vorbitul la telefonul mobil în timpul mersului, nepurtarea centurii de siguranţă sau neacordarea de prioritate maşinilor de intervenţie îi lasă pe cei prinşi fără 625 de lei.

×