x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Numărul creșelor insuficient pentru micuții din Capitală

Numărul creșelor insuficient pentru micuții din Capitală

16 Sep 2017   •   10:12
Numărul creșelor insuficient pentru micuții din Capitală

În Bucureşti, nu sunt probleme doar cu şcolile şi grădiniţele, ci şi cu creşele, unde se înghesuie 12 copii pe loc. Părinţii care nu vor sau nu pot să îi lase pe cei mici cu bunicii sau bonele, trebuie să se înscrie aşadar pe liste şi să aştepte. Sau, să plătească taxe usturătoare la privat.

Orice părinte care doreşte să-şi înscrie copilul la o creşă din Bucureşti îşi face dosarul din timp şi aşteaptă să se elibereze un loc până când copilul ajunge la vârsta pentru creşă.

DISCUŢIE REPORTER - DIRECTOR DE CREŞĂ
Locul nu-l garantează nimeni. Noi avem tot efectivul complet şi o listă suplimentară de 20 de locuri peste. Şi am înţeles că ar mai fi în jur de 50 de copii în aşteptare.

Capitala are, în total, 19 creşe de stat. În sectorul 1 sunt patru creşe de stat, iar în sectorul 3 sunt cinci centre de zi. În sectorul doi sunt doar două creşe de stat, iar sectorul 4 are cele mai multe.

În sectorul 1 exista o cerere mare de locuri la creşe înainte de terminarea anului şcolar, dar nu există destul personal.

Totuşi politicienii i-au amăgit pe părinţi şi le-au promis că vor construi peste 500 de noi creşe în toată ţara. Dar n-au susţinut propunerea şi în Parlament. Apoi a venit Guvernul şi a promis 2500 de noi creşe şi grădiniţe în România. Iar părinţii stau şi aşteaptă. Cei care nu mai au răbdare plătesc bone sau creşe particulare.

La creşele de stat, părinţii trebuie să plătescă în fiecare lună în jur de 250-300 de lei. Dacă apelează la o creşă particulară, atunci trebuie să scoată din buzunar în fiecare lună, în jur de 1500 de lei. Bineînţeles, există şi varianta unei bone. Numai că salariul acesteia este în jur de 1500 sau poate ajunge şi la 3000 de lei, în funcţie de câte ore stă cu copilul.

În ţara noastră erau înscrişi la creşele de stat în jur de 18 mii de copii, în 2015. Deşi cifrele Institutului Naţional de Statistică arată că avem cam 600 de mii de copii cu vârsta până în trei ani.

×