x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Omicron, creștere mai rapidă în Europa decât în Africa. „E momentul să trecem la FFP2 și FFP3”

Omicron, creștere mai rapidă în Europa decât în Africa. „E momentul să trecem la FFP2 și FFP3”

de Monica Cosac    |    16 Dec 2021   •   07:50
Omicron, creștere mai rapidă în Europa decât în Africa. „E momentul să trecem la FFP2 și FFP3”

Nicio altă variantă a virusului SARS-CoV-2 nu s-a răspândit până acum la fel de rapid ca Omicron, a  avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că noua tulpină are „o evoluţie extrem de îngrijorătoare” și ar putea deveni dominantă în Europa până la mijlocul lunii ianuarie.

Este momentul să trecem la măști mai bune, atrage atenția cercetătorul Octavian Jurma, care arată că Omicron se mișcă chiar „mai repede în Europa, unde e iarnă, decât în Africa de Sud, unde este vară” și, din datele colectate până acum, ar avea capacitatea de a produce un număr mai mare de focare în spitale.

Directorul general al OMS estimează că, în prezent, majoritatea ţărilor sunt afectate de noua variantă de coronavirus. Până în prezent „77 de ţări au raportat cazuri de Omicron, însă realitatea este că Omicron se găseşte probabil în majoritatea ţărilor, chiar dacă nu a fost încă detectat. Varianta Omicron se răspândeşte într-un ritm pe care nu l-am văzut până acum la nicio altă variantă”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de AFP. „Suntem îngrijoraţi că oamenii consideră Omicron ca fiind benign. (…) Numărul cazurilor ar putea copleşi din nou sistemele de sănătate care nu sunt pregătite”, a adăugat şeful OMS, avertizând comunitatea internaţională că vaccinurile singure nu vor permite niciunei ţări să iasă din această criză şi a făcut apel la utilizarea tuturor instrumentelor anti-COVID existente (măşti, aerisirea încăperilor şi respectarea distanţării).

Totodată, şefa Comisiei Europene a vorbit, ieri, în Parlamentul de la Strasbourg, despre „o evoluţie extrem de îngrijorătoare” a noii variante de coronavirus. „Oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca Omicron să fie deja varianta dominantă în Europa la mijlocul lui ianuarie”, având în vedere că numărul de infectări se dublează acum la fiecare două zile, a afirmat Ursula von der Leyen, subliniind că, în acest moment, doza a treia „este cea mai bună protecţie împotriva noii variante”.

 

Transmitere comunitară în București

Și în România a început să crească numărul de cazuri cu noua tulpină. Ieri, Ministerul Sănătății a anunțat că alte trei persoane au fost confirmate cu noua variantă, numărul infectărilor cu Omicron ajungând, astfel, la 11. Este vorba despre trei femei în vârstă de 41 de ani, 39 de ani, respectiv 31 de ani, din București. 

Doar una dintre ele a călătorit în Marea Britanie, iar a doua este contact direct al unor persoane care au călătorit tot în această țară. A treia femeie, însă, nu a călătorit în afara țării și nici nu a intrat în contact cu persoane care au călătorit în străinătate, ceea ce înseamnă că ne aflăm în fața primului caz de transmitere comunitară - sursa infectării este necunoscută.

 

De ce „România este verde și Danemarca roșie”

„Omicron se mișcă mai repede în Europa, unde e iarnă, decât în Africa de Sud, unde este vară”, atrage atenția Octavian Jurma, precizând că, acum, în Europa numărul de cazuri se dublează în mai puțin de 2 zile. În Danemarca și în Marea Britanie, spre exemplu, rata de creștere a variantei Omicron față de Delta a ajuns la 600%, mai spune acesta, iar datele care vin din tot mai multe surse arată că este la fel de virulentă ca restul variantelor de până acum. 

Cercetătorul face și o scurtă analiză a evoluției noii tulpini în Danemarca, țara care „are cel mai bun program de supraveghere genomică COVID-19 din lume”, și de unde se pot obține unele răspunsuri preliminare. Prima veste proastă este că „procentul de spitalizare al cazurilor Omicron este însă 0,9%, similar celui cu alte variante (Delta) care este de 0,8%. Este însă ceva mai mai mare, nu ceva mai mic. Deci nici un semn de reducere a virulenței”. 

Iar pentru cei care întreabă de ce „România este verde și Danemarca roșie dacă sunt mai bine vaccinați ca noi”, Jurma spune că în Danemarca, în ciuda numărului mare de infectări, sub 1% din cazurile noi ajung în spital: „Compară asta cu 3% din cazurile noi care în România ajung în cimitir și îți dai seama ce diferență face vaccinul”.

 

Cea mai mare creștere, la tineri

„Cei 28 de pacienți Omicron au produs 9 infectări la persoane internate în spital (infecție noscomială), față de 1 produsă de cele 665 cei infectați cu Delta. Există tot mai multe cereri pentru ca varianta Omicron să fie declarată cu transmitere aeriană. Principala categorie de vârstă în care Omicron a dislocat Delta este 15-29 de ani. Se confirmă deci creșterea numărului de cazuri la tineri observat și în Africa de Sud”, arată Jurma, pe pagina sa de Facebook, care sunt celelalte două vești rele. 

Potrivit acestuia transmisie aeriană sau aerogenă înseamnă că particule mult mai mici de aerosoli pot transporta cantități infecțioase de virus, iar „aceste particule pot persista mai mult în aer și pot ajunge la distanțe mai mari de 2 m”.

„Avem nevoie deci de filtre mai bune și de măști mai bune. E momentul să trecem la FFP2 și FFP3 în spațiile închise. Măștile chirurgicale pot fi suficiente în spațiile deschise, însă în spațiile aglomerate FFP2 poate fi mai bună. Masca este acum mijlocul primar de protecție față de Omicron, indiferent dacă ești vaccinat, trecut prin boală sau testat. La care se adaugă, distanțarea fizică (care trebuie mărită) și igiena (care rămâne aceeași)”, conchide Octavian Jurma.

 

Formularul de călătorie, obligatoriu în România din 20 decembrie

Un nou document de călătorie, formularul de localizare a pasagerului - Passenger Locator Form (PLF) -, care a fost deja implementat în mai multe state europene, devine obligatoriu și în țara noastră începând din 20 decembrie, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptată, ieri, de Guvern. Toţi cei care vin în România vor trebui să completeze acest document indiferent de mijloacele de transport cu care se deplasează.

Formularul obligatoriu de călătorie PLF va putea fi completat digital pe platforma plf.gov.ro, dezvoltată de STS, care, conform anunțului postat pe acest portal, „va fi disponibil începând cu 20 decembrie 2021”.

Premierul Nicolae Ciucă a explicat, înaintea ședinței de guvern de ieri, că prin intermediul acestui document vor fi eficientizate anchetele epidemiologice și „DSP-urile vor putea identifica și lua legătura mai ușor cu persoanele care au intrat în contact în timpul călătoriei cu un cetățean infectat”. 

 

Amenzi de 3.000 de lei 

„Este vorba despre adoptarea unui act normativ privind limitarea transmiterii noii tulpini emergente Omicron. România s-a aliniat deciziei Comisiei Europene (...). Nu este un document care împiedică circulația, dimpotrivă”, a declarat și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. 

Românii sau străinii care intră în ţară vor fi amendaţi cu 3.000 de lei, dacă nu completează formularul obligatoriu de călătorie PLF. Potrivit reprezentanților Guvernului, documentul a fost adoptat deja în 18 state membre UE.

 

„Călătorii trebuie să completeze acest certificat cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea în România. Dacă nu reușesc să facă acest lucru, trebuie să îl completeze - pot să meargă la domiciliu - într-un interval de 24 de ore, sub sancțiunea unei amenzi, dacă nu respectă acest interval”, a explicat Alexandru Rafila. 

×
Subiecte în articol: omicron covid-19 Octavian Jurma