Numărul copiilor şi adolescenţilor obezi a crescut de zece ori în ultimii 40 de ani, ajungând la 124 de milioane, la nivel mondial, potrivit unui amplu studiu dat publicității, ieri, de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Politicile din industria alimentară, care au ca efect costuri ridicate ale alimentelor nutritive, ce devin astfel inaccesibile familiilor și comunităților sărace, este una dintre principalele cauze. În România, situaţia este la fel de gravă: dacă fetele stau ceva mai bine, procentul băieţilor cu obezitate s-a dublat în ultimii 10 ani.
Cercetarea realizată de OMS împreună cu Colegiul Imperial din Londra (Imperial College London) este cel mai amplu studiu epidemiologic de până acum. Specialiştii au calculat și comparat indicele de masă corporală (IMC) — un indicator calculat pe baza raportului dinte greutate și înălțime — pentru aproximativ 130 de milioane de persoane cu vârste de peste cinci ani (31,5 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 5 şi 19 ani şi 97,4 milioane cu vârsta de peste 20 de ani), din 1975 până în 2016.
Concluziile studiului au relevant că rata obezității în rândul copiilor și adolescenților, la nivel mondial, a crescut de la mai puțin de 1% (echivalentul a cinci milioane de fete și șase milioane de băieți) în 1975, la aproape 6% la fete (50 de milioane) și 8% la băieți (74 de milioane) în 2016. Per total, numărul copiilor obezi a crescut de la 11 milioane în 1975, la 124 de milioane în 2016. Acestora li se adaugă alte 213 milioane de copii supraponderali, dar care nu se încadrează în categoria obezității.
“Această tendință îngrijorătoare reflectă impactul politicilor și tendințelor de marketing din industria alimentară care au ca efect costuri ridicate ale alimentelor nutritive, inaccesibile familiilor și comunităților sărace. Rezultatul va fi o generație de copii și adolescenți obezi care prezintă un risc mai mare pentru anumite boli, cum ar fi diabetul”, a precizat prof. Majid Ezzati, autorul principal al studiului.
În România, mai mulţi băieţi obezi
La studiul făcut de OMS a participat şi România, datele din ţara noastră provenind din studii efectuate de Universităţile de Medicină din Timişoara, Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş şi date de la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).
În ultimii 10 ani, în România procentul de copii cu obezitate a crescut progresiv, astfel că în anul 2006, un procent de 14 % dintre fete şi 19,4 % dintre băieţi erau supraponderali, iar 3% dintre fete şi 5,5% dintre băieţi erau cu obezitate, iar procentul băieţilor cu obezitate s-a dublat în ultimii 10 ani, potrivit reprezentanţilor UMF “Victor Babeş” Timişoara.
“În anul 2016, în ţara noastră, 19,7 % dintre fete şi 29,2% dintre băieţi erau supraponderali, iar 5% dintre fete şi 10,7% dintre băieţi erau cu obezitate. La cealaltă extremă, 15,3% dintre fete şi 13,3% dintre băieţi erau subponderali, iar 2,8% dintre fete şi 2,8% dintre băieţi erau cu deficit ponderal moderat şi sever”, menţionează sursa citată.
Specialiştii de la Timişoara spun că, în ultimul deceniu, “s-a petrecut şi o tranziţie nutriţională nesănătoasă, cu o creştere a consumului alimentelor cu conţinut scăzut de nutrienţi şi cu densitate energetică mare (dulciuri concentrate, sucuri, fast food, chipsuri) care duce la creştere în greutate la copii şi adulţi, cu afectarea sănătăţii pe tot parcursul vieţii”.
Rata obezității în rândul copiilor continuă să crească în țările cu venituri mici și mijlocii, iar specialiştii avertizează că, dacă tendința se va menține, numărul de copii obezi la nivel global îl va depăși pe cel al al copiilor subponderali (care în 2016 era de 75 milioane de fete și 117 milioane de băieți) până în 2022, la nivel global.
Studiul a fost publicat în “The Lancet”, una dintre cele mai prestigioase publicaţii din domeniul medicinei, cu ocazia Zilei Mondiale a Obezităţii (11 octombrie). Peste o mie de cercetători au contribuit la cercetare, dintre care 12 autori şi colaboratori din România.