Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Târgu Mureş, Slatina, Turnu Măgurele şi Râmnicu Vâlcea sau pe o rază de opt km în jurul acestor localităţi beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare. Nu sunt singurele localităţi poluate, dar din fericire nivelul de radiaţii este sub control, chiar şi în cazul oraşelor aflate în topul radiaţiilor.
Cele şapte oraşe sunt puternic afectate de poluarea remanentă cauzată de extracţia şi prelucrarea minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice şi/ sau de cocs metalurgic, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate. Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat ieri, cu 248 de voturi pentru, 26 împotrivă şi o abţinere, acest proiect de lege care mai aşteaptă numai promulgarea preşedintelui pentru ca locuitorii celor şapte oraşe şi a comunelor satelit să poată beneficia de prevederile lui.
Pe de altă parte, tot ieri Comisiei Naţionale pentru Controlul Activelor Nucleare (CNCAN) a făcut public numele oraşelor cu cel mai mare nivel de radiaţii din România. Zimnicea şi Timişoara, Turnu Severin, Craiova, Vaslui şi Călăraşi se apropie de nivelul de 5 Bq/mc. Vestea bună este că această valoare este cu mult mai puţin decât limita de avertizare de 50 Bq (Becquere)/mc sau decât limita de alarmare de 200 Bq/mc. "Este vorba despre radon, un gaz radioactiv care există în solul pământului. A existat dintotdeauna, iar gradul de periculozitate este foarte mic ", a declarat preşedintele CNCAN, Rodin Traicu.