Medicamente inovatoare, esenţiale în tratarea unor boli grave, precum colita ulcerativă, artrita reumatoidă, limfomul Hodgkin, Boala Crohn sau mielomul multiplu refractor, sunt în continuare inaccesibile pacienţilor români, deşi Agenţia Naţională a Medicamentului a emis o decizie de includere necondiționată a acestor terapii în Lista de medicamente compensate și gratuite, în urmă cu mai bine de jumătate de an.
Reprezentanţii mai multor organizaţii de pacienţi au cerut, ieri, Ministerului Sănătăţii să includă cât mai rapid noile molecule pe lista de medicamente compensate şi gratuite. „Nu întâmplător au fost aprobate (n.r. - moleculele) de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Întrebarea mea este când se va întâmpla (n.r. - să fie introduse), pentru că în cancer orice zi contează şi neefectuarea tratamentelor... ştiţi bine ce se poate întâmpla. (…) Aşteptăm de mai bine de jumătate de an aceste molecule şi sper să se întâmple. Sunt aprobate necondiţionat (n.r. - de către ANMDM)”, a spus Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
De asemenea, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Radu Gănescu, atrage atenţia că timpul unora dintre pacienţii care aşteaptă de atâta timp noile medicamente este limitat. „Din păcate, suntem în cea de-a zecea lună când în 720 (n.r. - H.G) nu au mai intrat medicamente cu rambursare necondiţionată. (…) multe dintre ele sunt fără alternativă în piaţă, unele cu costuri chiar mai mici şi chiar orfane. Timpul pacienţilor este limitat şi aşteptăm aceste produse încă din 2017”, avertizează Gănescu.
Ministrul dă vina pe clawback
De partea cealaltă, ministrul Sănătăţii spune că noile medicamente vor fi introduse în aceste liste treptat, deoarece, odată cu rambursarea acestor noi molecule, ar creşte şi taxa clawback.
„Este adevărat, mai sunt încă molecule pe care va trebui să le introducem, dar (…) va trebui să continuăm să lucrăm pe acel grup de lucru privind taxa clawback, pentru că introducerea de noi molecule înseamnă creşterea taxei de clawback. Trebuie să avem grijă şi de pacienţii care folosesc inovative şi de pacienţii care folosesc generice”, a explicat ministrul Sorina Pintea, subliniind că „pericolul este să dispară medicamentele ieftine”.