x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Mamele beau, copiii se schimbă la față

Mamele beau, copiii se schimbă la față

de Monica Cosac    |    17 Feb 2023   •   06:20
Mamele beau, copiii se schimbă la față

Efectele negative ale consumului de alcool în timpul sarcinii asupra dezvoltării mentale și fizice a bebelușilor sunt deja bine cunoscute medicilor, însă un nou studiu, dat publicității ieri, a relevat că și o cantitate mică de alcool băut de mamă, atât în timpul sarcinii, cât și înainte de a rămâne însărcinată, produce modificări faciale la copii.

Potrivit cercetătorilor din Olanda, chiar și un pahar de vin sau o doză mică bere pe săptămână ar putea afecta aspectul viitor al copilului.

Studiul, care a fost publicat ieri în revista de specialitate Human Reproduction, este primul care detectează această asociere între copiii ale căror mame au băut alcool cu ​​până la trei luni înainte de a rămâne însărcinate și în timpul sarcinii cu anumite modificări faciale. 

Potrivit oamenilor de știință, forma feței unui copil este un posibil indicator al sănătății dezvoltării, lucru care era deja cunoscut în cazul tulburărilor din spectrul alcoolismului fetal, unde consumul excesiv de alcool în timpul sarcinii lasă urme semnificative în dezvoltarea copilului după naștere.

„Aș numi fața o «oglindă a sănătății», deoarece reflectă starea generală de sănătate a unui copil. Expunerea unui copil la alcool înainte de naștere poate avea efecte adverse semnificative asupra dezvoltării sănătății sale și, dacă o mamă bea în mod regulat o cantitate mare, aceasta poate duce la tulburări ale spectrului alcoolismului fetal, FASD, care se reflectă în fețele copiilor”, a explicat conducătorul studiului, Gennady Roshchupkin, profesor asistent la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, citat de medicalxpress.com. 

FASD este o combinație de întârziere a creșterii, probleme neurologice și dezvoltare facială anormală, iar simptomele includ: tulburări cognitive, tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), dificultăți de învățare, probleme de memorie, probleme de comportament și întârzieri de vorbire și limbaj. 

Se știe deja că FASD este cauzată de consumul de excesiv de alcool al mamei în timpul sarcinii, însă se cunoștea prea puțin despre efectul consumului scăzut de alcool asupra dezvoltării ulterioare a copiilor, deoarece un făt nu are capacitatea de a procesa substanța chimică în mod corespunzător din cauza unui ficat nedezvoltat. 

Algoritmii AI, folosiți pentru a realiza „hărțile faciale”

Autorii studiului au folosit inteligența artificială (AI) și tehnologia deep learning (învățarea profundă structurată) pentru a analiza fotografiile a peste 3.000 de copii de 9 ani și aproape 2.500 de copii de 13 ani, care au făcut parte din Studiul Generația R din Țările de Jos, un studiu în curs de desfășurare, bazat pe populație, asupra femeilor însărcinate și a copiilor lor, începând cu viața fetală. 

Astfel, au fost identificate 200 de puncte diferite de pe față, numite de specialiști „trăsături”. „Le-am analizat pentru a căuta asocieri cu expunerea prenatală la alcool și am dezvoltat hărți termice pentru a afișa caracteristicile faciale specifice asociate cu consumul de alcool al mamei”, a explicat prof. Roshchupkin. 

În același timp, mamele au fost întrebate cât de mult au băut în timpul și imediat înainte de a rămâne însărcinate, cât de regulat și până când în evoluția sarcinii au consumat alcool. 

Echipa de cercetători a descoperit, astfel, că inclusiv femeile care au băut mai puțin de 12 grame de alcool pe săptămână - ceea ce reprezintă echivalentul unei beri de 330 ml sau unui pahar de vin de 175 ml -, în cele trei luni dinaintea sarcinii au avut copii cu fețele ușor modificate. 

Schimbările, direct proporționale cu cantitatea de alcool

„Am găsit o asociere semnificativă statistic între expunerea prenatală la alcool și forma feței la copiii de 9 ani. Cu cât mamele au băut mai mult alcool, cu atât au existat schimbări mai semnificative din punct de vedere statistic”, a spus Xianjing Liu, unul dintre autorii studiului și, totodată, cel care a dezvoltat algoritmul AI. Potrivit acestuia, „este pentru prima dată când o asociere a fost demonstrată la niveluri atât de scăzute de consum de alcool”. 

Cele mai comune modificări ale trăsăturilor au fost constatate la nivelul nasului, bărbiei și pleoapei inferioare.

Oamenii de știință spun însă că diferențele descoperite cu ajutorul computerului nu ar fi sesizabile pentru ochiul uman.

De asemenea, legătura dintre consumul de alcool și forma feței se diminuează la adolescenți. Astfel că nu a fost găsită nicio asociere semnificativă atunci când au fost analizate datele pentru copiii de 13 ani.

Rezultatele cercetării sunt foarte importante pentru viitorii părinți. „Studiul nostru sugerează că femeile care sunt însărcinate sau care doresc să rămână însărcinate în curând ar trebui să renunțe la consumul de alcool cu ​​câteva luni înainte de concepție și complet în timpul sarcinii, pentru a evita efectele negative asupra sănătății la urmași”, au concluzionat autorii.

Descoperirea este importantă, spun oamenii de știință, deoarece forma feței copiilor poate fi un indiciu al problemelor de sănătate și de dezvoltare.

Studiul poate fi citit în întregime aici: Association between prenatal alcohol exposure and children's facial shape: a prospective population-based cohort study | Human Reproduction | Oxford Academic (oup.com)

 

Modificări și la nivelul creierului bebelușilor

Un alt studiu cu privire la efectele alcoolului în timpul sarcinii, prezentate în toamna anului trecut, la reuniunea anuală a Societății de Radiologie din America de Nord (RSNA), a arătat, de asemenea, că și atunci când este consumat în cantități mici până la moderate poate modifica structura creierului bebelușului și poate întârzia dezvoltarea creierului. Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Viena, Austria, au ajuns la aceste concluzii cu ajutorul RMN-ului fetal, o metodă de examinare sigură, care le-a permis să vadă imagini clare despre maturizarea creierului prenatal. 

Bebelușii născuți cu tulburări din spectrul alcoolismului fetal ar putea dezvolta dificultăți de învățare, probleme de comportament sau întârzieri de vorbire și limbaj. 

„Din păcate, multe femei însărcinate nu sunt conștiente de influența alcoolului asupra fătului în timpul sarcinii”, a spus autorul principal al studiului, Patric Kienast. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: sarcina fața copil efecte alcool