
Copiii pot avea un risc de trei ori mai mare de a dezvolta ADHD dacă mamele lor au folosit, în timpul sarcinii, „banalul” paracetamol – unul dintre cele mai folosite medicamente în sezonul virozelor și al gripei -, relevă un nou studiu, condus de Universitatea din Washington. Autorii cercetării consideră că agențiile de reglementare în domeniul medicamentelor ar trebui să revizuiască toate cercetările disponibile și să-și actualizeze îndrumările în ceea ce privește administrarea paracetamolului la femeile însărcinate.
Atât medicamentele, cât și dieta și stilul de viață ale unei femei în timpul sarcinii joacă un rol crucial în sănătatea și dezvoltarea copilului ei pe termen lung, ceea ce face ca utilizarea cu prudență a oricărei „pilule” să devină esențială în această etapă. Acum, pe lista lungă a preocupărilor unei viitoare mame, se adaugă o nouă grijă, legat de unul dintre cele mai comune analgezice și medicamente „de răceală”, paracetamolul (cunoscut și sub denumirea de acetaminofen), după ce o nouă cercetare sugerează că poate crește riscul de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) la copii.
Noul studiu, publicat recent în revista Nature Mental Health, este una dintre numeroasele cercetări care au analizat posibilele legături dintre analgezicul comun și ADHD - o tulburare de dezvoltare care afectează capacitatea unei persoane de a se concentra, de a controla impulsurile și de a regla nivelul de energie. Afecțiunea este frecvent diagnosticată în copilărie, dar poate persista până la vârsta adultă.
Folosit de până la 70% dintre femeile însărcinate
Acetaminofenul este utilizat pe scară largă în timpul sarcinii, aproximativ 41-70% dintre femeile însărcinate din Statele Unite, Europa și Asia raportând utilizarea acestui medicament.
În ciuda clasificării sale ca medicament cu risc scăzut de către agențiile de reglementare, cum ar fi Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA și Agenția Europeană pentru Medicamente, dovezile acumulate în ani sugerează o potențială legătură între expunerea prenatală la acetaminofen și efecte adverse în ceea ce privește dezvoltarea neurologică, inclusiv ADHD și tulburarea de spectru autist.
În timp ce studiile anterioare au avut rezultate contradictorii, acum, cercetătorii de la Universitatea din Washington, Statele Unite, susțin că cercetarea lor este mai precisă, deoarece au căutat markeri ai paracetamolului în probele de sânge recoltate de la femei în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină, în vreme ce alte studii mai vechi s-au bazat pe participanți care își raportau singuri consumul de medicamente.

Multe femei pot lua paracetamol fără să știe
Practic, multe femei s-ar putea să nu-și amintească dacă au luat paracetamol în timpul sarcinii sau să-l considere un medicament atât uzual și de sigur încât să nu-l fi luat în calcul la raportarea medicației autoadministrate.
Mai mult, sunt numeroase persoane care nici măcar nu știu că înghit paracetamol, având în vedere că există sute de produse farmaceutice în care acetaminofenul este ingredientul activ, dar au cu totul alte denumiri, iar foarte multe dintre aceste medicamente sunt „pentru răceală și gripă”.
Pentru a obține o imagine mai clară, cercetătorii americani au analizat mostre de sânge de la 307 femei însărcinate pentru a detecta biomarkerii plasmatici ai expunerii la acetaminofen și pentru a evalua impactul potențial al acestuia asupra dezvoltării copiilor lor. Aceștia au fost evaluați din punct de vedere neurologic când aveau între 8 și 10 ani.
Rezultatele au arătat că micuții ale căror mame aveau acetaminofen în sânge în timpul celui de-al doilea trimestru au avut un risc de peste trei ori mai mare (3,15) de a fi diagnosticați cu ADHD, în comparație cu copiii ale căror mame nu au avut acești biomarkeri.
Cercetătorii au explicat că acest lucru se datorează faptului că utilizarea acetaminofenului în timpul sarcinii a afectat modul în care anumite gene funcționează în placentă, influențând, la rândul său, dezvoltarea bebelușilor.
Asocierea, mai puternică în rândul fetelor
Asocierea a fost mai puternică în rândul fetelor decât al băieților, copiii de sex feminin ai mamelor expuse la paracetamol prezentând o probabilitate de circa șase ori mai mare de ADHD, în timp ce asocierea a fost mai slabă și nesemnificativă la băieți.
Rezultatele cercetării sunt foarte importante, având în vedere că paracetamolul este singurul medicament disponibil în prezent pentru gestionarea durerii la femeile însărcinate, iar specialiștii spun că utilizarea acestuia este în general justificată atunci când mama se confruntă cu probleme care pot avea un impact negativ asupra copilului ei, cum ar fi febra.
„(Paracetamolul) este în prezent opțiunea terapeutică de primă linie pentru durere și febră în timpul sarcinii. Dar cred că agenții precum US Food and Drug Administration și diferite asociații de obstetrică și ginecologie trebuie să revizuiască continuu toate cercetările disponibile și să-și actualizeze îndrumările”, a spus dr. Brennan Baker, autorul principal al studiului, citat de Medical Daily.
Cauzele ADHD nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că implică o combinație de factori genetici, de mediu și de dezvoltare.
În România, peste 500 de medicamente conțin paracetamol, într-o doză mai mare sau mai mică, și doar aproximativ 120 dintre acestea au cuvântul „paracetamol” în denumire, după cum reiese din Nomenclatorul medicamentelor pentru uz uman, întocmit de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Iar cele mai multe dintre acestea se vând în farmacii fără prescripție medicală.
Avertisment privind posibile malformații congenitale, încă de acum 4 ani
În 2021, un grup de 13 oameni de știință din SUA, Marea Britanie, Scoția, Israel, Europa, Canada, Brazilia și Australia a scris o declarație comună cu privire la utilizarea paracetamolului, în care spuneau că femeile însărcinate ar trebui să ia paracetamol / acetaminofen numai dacă este necesar din punct de vedere medical. Ei au menționat, la momentul respectiv, că nu cer interzicerea utilizării medicamentului, ci sugerează ca acesta să fie luat mai precaut de femeile însărcinate din cauza unui posibil risc de malformații congenitale.
Grupul preciza, încă de atunci, că cercetările din ultimii ani au arătat că este posibil, în anumite circumstanțe, ca acetaminofenul să modifice dezvoltarea fetală, ceea ce în unele cazuri poate duce la probleme cu tulburări neurologice, urologice și reproductive la copil. Practic, oameni de știință spuneau că au analizat 29 de studii și au găsit dovezi de apariție a unor malformații congenitale la 26 dintre ele.