Pentru că a fost cel mai secetos an din istoria recentă a României și fiindcă autorităţile s-au remarcat prin inacţiune, voluntarii Greenpeace au organizat o Paradă Verde, de Ziua Naţională a României. La Arcul de Triumf, au defilat cu armele proprii – autopurtate F18 Hârleţ, pentru plantări, sistem de artilerie Ghindav, de intervenţie rapidă în combaterea deşertificării –, sub sloganul „Moldova, Ardealul, Ţara Românească, unite în lupta cu schimbările climatice”.
De fapt, defilarea a avut loc pe 22 noiembrie, iar „infanteriştii Greenpeace” au filmat totul. Clipul video a fost difuzat de Ziua Naţională, pentru a-i îndemna pe guvernanţi la acţiuni concrete – plantarea unei reţele naţionale de păduri de protecţie şi tranziţia la energie din surse regenerabile.
Îndemn la acţiune
Filmuleţul Greenpeace, postat pe pagina de Facebook a organizaţiei, enumeră, în ritm alert şi cu simţul umorului, principalele probleme de mediu ale României şi soluţii pentru remedierea lor. Fanfara Muzicii Reprezentative a Armatei, sub bagheta colonelului Aurel Gheorghiță, aduce dinamism defilării. Vocea naratorului este a colonelului (în rezervă) Benone Neagoe – cel care a prezentat, timp de 12 ani, parada militară de Ziua Națională.
Mesajul pentru români e următorul „Iubiţi şi protejaţi natura! Fiecare arbore plantat, fiecare deşeu reciclat, fiecare petiţie semnată ne aduc mai aproape de victorie”.
Cine e duşmanul
Prognozele arată că, în următorii 30 de ani, peste 40% din teritoriul ţării se va deşertifica. Peste 11 milioane de români vor fi afectaţi de secetă. Combaterea acestui fenomen ar trebui să fie pe agenda guvernanţilor: un bun început ar fi plantarea unei bariere verzi de protecţie, aşa cum România a avut, odată.
Anul acesta, Greenpeace România a lansat platforma „Mâine se decide azi”, cu principalele măsuri pe care România trebuie să le ia, pentru a respecta Acordul de la Paris privind schimbările climatice.
Greenpeace România arată că schimbările climatice sunt un duşman extrem de periculos, împotriva căruia trebuie gândite şi implementate strategii de apărare la nivel naţional.
49.000 de semnături s-au strâns pentru campania Bariera Verde, de replantare a pădurilor din zonele de câmpie.