x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Parlamentul vrea o curăţenie generală în ţară

Parlamentul vrea o curăţenie generală în ţară

02 Sep 2016   •   18:30
Parlamentul vrea o curăţenie generală în ţară
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Membrii Comisiei pentru mediu din Senat lansează un apel către toate autorităţile publice, şcolile şi ONG-urile de profil din România ca, în data de 23 septembrie, când este sărbătorită Ziua Mondială a Curăţeniei, să se implice într-o vastă acţiune de ecologizare a ariilor afectate, ţinând cont de "importanţa pe care un mediu curat o are asupra sănătăţii generale a populaţiei".

Preşedintele Comisiei pentru mediu din Senat, Octavian Motoc, a sugerat ca toate primăriile din ţară să inventarieze, până pe 23 septembrie, zonele în care s-au acumulat gunoaie şi să le comunice datele şcolilor, ONG-urilor şi voluntarilor independenţi, pentru a se pregăti pentru eveniment.

"România este, din păcate, restantă nu numai la capitolul colectarea selectivă a deşeurilor, ci şi la strângerea gunoaielor, în general. Activitatea de salubrizare, de păstrare a unui mediu înconjurător curat este una care trebuie să se exercite permanent şi sistematic, pe baza unor resorturi pornite din educaţie şi civism, dar şi a unei bune organizări a departamentelor de profil din cadrul autorităţilor publice locale", a declarat Motoc.

Membrii Comisiei au lansat un apel şi către magazinele de tip supermarket din România, solicitându-le să contribuie la acţiune, în mod gratuit, prin sponsorizări de genul sacilor pentru deşeuri şi mănuşilor de protecţie pentru participanţi.

"Le reamintim primarilor de localităţi că este necesară implicarea unui număr impresionant de utilaje de colectare şi transport pentru deşeurile strânse de echipele implicate în campanie. Să arătăm că şi România poate fi o ţară curată ca Elveţia sau Austria şi nu doar pentru o singură zi", a declarat Motoc.

Curăţenia, treabă privată

Până în prezent, campaniile la nivel naţional de strângere a deşeurilor, precum "Let's do it, Romania" au fost realizate de voluntari şi ONG-uri, după modelul stabilit în ţările din Occident. Peste un milion de români au luat parte la acţiuni.

Curăţirea spaţiilor publice este un eveniment tradiţional de Ziua Mediului

×